LITERE

REVISTĂ LUNARĂ DE CULTURĂ

Anul V, Nr. 6 (51) – iunie 2004

 

 

Situaţiunea

Într-o emisiune televizată în care ar fi fost mai bine dacă discuta, în loc de politica pentru care, cu o anume cochetărie, susţine că n-a avut talent, problemele învăţământului, dl Nicolae Manolescu, profesor la Facultatea de Litere din Bucureşti, director al celei mai importante publicaţii literare din România, coordonatorul unei excelente serii de manuale alternative pentru liceu, socotea că starea catastrofală a acestui domeniu s-ar datora faptului că profesorii nu intră la ore. Sunt sigur că dl Manolescu ştie că altele sunt cauzele, dar a aruncat vorbele cu pricina în criză de timp şi pe fondul unei evidente lipse de interes a interlocutorului său (agresivul şi adesea intemperatul Robert Turcescu) faţă de problemă.

Cauza cauzelor o reprezintă, nu spun o noutate, salariile de mizerie din învăţământ. Parlamentarii şi guvernanţii noştri, dintre care mulţi chinuie din greu limba română, care se dovedeşte mereu incapabilă să le articuleze cele două-trei idei fixe, socotesc, ca şi cei de acum un deceniu şi jumătate, că profesorii fac o muncă neproductivă. Dând an de an la curăţat acelaşi costum, reparându-şi de două-trei decenii aceeaşi Dacie hârbuită (în vreme ce odraslele noilor potentaţi scrâşnesc frânele unor maşini străine prin faţa liceelor, ca să-şi epateze colegele), profesorii noştri sunt nişte cetăţeni permanent umiliţi. Şi sunt, mai ales, puşi cotidian în cea mai jenantă situaţie cu putinţă, căci ce exemplu reprezintă ei pentru elevii din bănci, pe care au menirea de a-i determina să înveţe, aşadar să devină, în multe cazuri, aidoma lor.

Se adaugă, la cele de mai sus, lipsa de orizont. În România şcoala pare doar o modalitate de a-i aduna pe tineri de pe stradă. În multe cazuri, aşa-zisul învăţământ superior nu e altceva decât o amânare (costisitoare însă) pentru părinţii care nu vor să privească în faţă adevărul că odraslele lor nu sunt făcute pentru activităţi intelectuale şi că, în fond, cum observa în urmă cu o sută douăzeci de ani Ion Ghica, într-o ţară nu poţi pregăti numai „avocaţi şi jurnalişti”. De exigenţă nu mai vorbim! În curând ne vom cumpăra zarzavatul pentru supă de la comercianţi cu masteratul în literatură, istorie, geografie, ne vom repara autoturismul sau bicicleta la mecanici licenţiaţi în botanică şi vom fi serviţi în restaurante de doctoranzi în filosofie.

Până atunci le predăm unor elevi pe care-i dorim cetăţeni ai Europei moderne cărţile nostalgiilor şi comodităţilor noastre, adică romane despre oieri dispăruţi căutaţi de neveste care-şi ameninţă fetele, când visează coc, valţ şi bluză, că dacă nu vor trăi ca străbuna şi buna vor fi aruncate în râuri cu o piatră legată de gât. Şi dacă protestăm, o facem degeaba. Titu Maiorescu observa, în 1874, că la noi mulţi iau în serios „proverbul german de batjocură: cui i-a dat Dumnezeu un post, i-a dat şi mintea trebuincioasă pentru el”. Birocraţii de azi sunt absolut convinşi că aşa e.

Pe 18 iunie, profesorii au primit salariul pe trei luni. Cei mai tineri s-au uitat cu un zâmbet amar la cele cam opt milioane de lei cu care vor trebui să trăiască până pe 20 septembrie. Se vor duce măcar o săptămână la mare? Vor pune ceva deoparte pentru viitoarea lor locuinţă, pentru maşină sau pentru vreun obiect de uz casnic? Iată nişte întrebări cinice, pentru care le cer iertare. Căci nu lor le sunt adresate.

În aceste condiţii, ce i-ar îndemna (în afară – totuşi! – de caraghioasa, demodata lor conştiinţă) pe profesori să intre la ore şi să-şi facă datoria cu sârg?

Tudor Cristea

 

 

 

 

CALEIDOSCOP CULTURAL

 

Turandot

la „Tony Bulandra"

 

Evenimentul artistic care a marcat finalul stagiunii teatrale la Târgovişte a fost spectacolul cu piesa „Turandot” de Carlo Gozzi – basm chinezesc teatral tragicomic, în direcţia de scenă şi versiune scenică ale lui Victor Ioan Frunză, decorurile şi costumele fiind gândite şi realizate de Adriana Grand. Muzica originală poartă semnătura tânărului compozitor timişorean Cári Tibor. * Pe lângă trupa foarte tânără dar deja bine cunoscută a teatrului (Laura Vasiliu, Sorin Ionescu, Liviu Cheloiu, Ştefan Cepoi, Adina Stan, Simona Şaiu, Silvia Gâscă, Vitalie Ursu, Georgiana Mazilescu, Irina Melnic, Rădiţa Roşu) au fost invitaţi actori de la teatre din Bucureşti şi Piatra-Neamţ (Liviu Vlad şi Ferkin Elias). În rolul împăratului – George Corneanu. * Au mai participat: soprana Luminiţa Heliana Munteanu, Ştefania Chiţulescu. Orchetra a fost compusă din membri ai Filarmonicii din Ploieşti (Sabin Verbovski – violoncel, Marin Lodrin – vioară, Constantin Aurel – trompetă, Adrian Stoenescu – percuţie, Marcel Licsandru – guitare bass, Ramona Păunescu – flaut, Cári Tibor – pian). Corul a avut în componenţă pe Angelica Drăgoi, Rebeca Pălmuş, Mihai Vlădăreanu, Florin Sandu, Bogdan Hrestic, Ioan Iulian Corduş. * Această montare tulburătoare a reunit forţe din domenii diferite ale artei vii contemporane într-un spectacol care respiră atitudinea artistului faţă în faţă cu o temă universal cunoscută, tratată într-o manieră modernă, imprevizibilă, emoţionantă. * Niciodată muzica, teatrul şi dansul n-au sălăşluit pe o scenă târgovişteană într-un spectacol profesionist alcătuit atât de organic. Regizorul Victor Ioan Frunză, adept al marilor montări de inspiraţie barocă, sincretizează lumi artistice diverse construind un obiect teatral care respiră şi inspiră viaţă tumultuasă... deci emoţie. * Participarea publicului spectator este una activă, realizată printr-o comuniune greu de exprimat în cuvinte... starea de tensiune „slăbită” de hohote de râs ce pregătesc de fapt revenirea la intensităţile dramei creează senzaţia de flux şi reflux... până la furtuna finală, care coincide cu ultimul gest al spectacolului... Entuziaste aplauze!... Totală participare. O seară de neuitat care te obligă să revii, să revezi spectacolul. Contradictorii trăiri şi sentimente. O stare de nelinişte ambiguă... Iată provocarea domnului Frunză, pe care publicul a acceptat-o dintr-o exigenţă estetică fără de care teatrul nu mai este posibil la noi în cetate.

(M.C.)

 

 

Festivalul „Primăvara albastră” redivivus

 

În urmă cu patruzeci de ani scriitorul George Coandă, tânăr inspector pe atunci la Comitetul de Cultură şi Artă al raionului Târgovişte, iniţia, la Casa de Cultură a oraşului Pucioasa, Cenaclul literar „Luceafărul”, dar şi Festivalul de poezie „Primăvara albastră”, de altfel, prima manifestare de acest fel, în plan local, din ţară. Acest festival a avut loc timp de patru ani până în primăvara anului 1967. * După patru decenii, inimoasa profesoară Rodica Cojocaru, director al Centrului Cultural „Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti”, s-a gândit să reînvie „Primăvara albastră” şi a trecut la fapte. Astfel că, pe 8 mai a.c., la Centrul Cultural, festivalul, de astă-dată de literatură, şi-a consemnat cel de-al doilea debut, evocându-se începuturile acestei manifestări de spiritualitate dâmboviţeană, de către unii membri de atunci ai Cenaclului „Luceafărul” (scriitorii Veronica Crăciunoiu, Ion Dragomir, Nicu Iancu Vale, profesoara Steliana Bădoiu); au urmat câteva momente emoţionante susţinute de formaţii artistice ale Centrului, la final cei prezenţi semnând un act de reîntemeiere a „Primăverii albastre”. * Cu ediţia a doua a noii serii, festivalul va include în programul său şi un concurs naţional de creaţie literară rezervat tinerilor creatori. * Cu acest prilej a fost acordată iniţiatorului festivalului şi unor membri ai Cenacului literar „Diploma de recunoştinţă”.

(C. R.)

 

 

Întâlniri cu scriitori dâmboviţeni

Sub egida Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte, în cadrul zilelor Bibliotecii Municipale Moreni, a avut loc întâlnirea cititorilor cu scriitori dâmboviţeni care şi-au prezentat ultimele cărţi: George Coandă (Arheologia viitorului. Cei ce ne privesc din stele, Târgovişte, Editura Bibliotheca, 2004, cu o prefaţă semnată de cunoscutul scriitor Alexandru Mironov) şi Adrian Stângă (Moreni – presa şi fenomenul cultural, Bucureşti, Editura M-Press, 2004). În sala „Constantin Cantacuzino” a Bibliotecii Judeţene „I.H. Rădulescu” din Târgovişte, loc obişnuit pentru lansările de carte, au fost prezentate cititorilor volumele de debut ale unor tinere scriitoare membre în Cenaclul Naţional al Elevilor „Săgetătorul” (Uniunea Scriitorilor) aflat sub îndrumarea prof. dr. Tudor Opriş: Mihaela Balaş (Studii de psihanaliză modernă aplicată, Bucureşti, Editura Pro Transilvania, 2003), Mihaela Doina Dimitriu (Ochi de safir, Bucureşti, Editura Pro Transilvania, 2004). Au fost prezenţi numeroşi cititori, membri ai cenaclurilor elevilor din Târgovişte, oameni de cultură, ziarişti.

(V.P.)

 

 

 

 

 

 

 

Calendar dâmboviţean

 

 

3.VI.1947 – S-a născut Mihail I. Vlad

5.VI.1943 – S-a născut Florea Turiac

7.VI.1716 – A murit Constantin Cantacuzino-Stolnicul (n.1640)

10.VI.1932 – S-a născut Vasile Zamfir (m.1991)

11.VI.1943 – S-a născut Grigore Arbore

12.VI.1998 – A murit Ioan Alexandru Durac (n.1924)

13.VI.1920 – S-a născut George Colfescu (m. 1985)

19.VI.1977 – S-a născut Radu Maniţiu

21.VI.1946 – S-a născut Corin Bianu

21.VI.1961 – S-a născut Anişoara Tolea-Burlea

22.VI.1912 – A murit I.L. Caragiale (n. 1852)

23.VI.1924 – A murit George Caïr (n. 1876)

24.VI.1989 – A murit Ion Ruşeţ (n.1945)

29.VI.1951 – S-a născut Petre Gheorghe Bârlea

29.VI.1991 – A murit Vasile Zamfir (n. 1932)

Date preluate din Dicţionarul de Literatură al judeţului Dâmboviţa (1508-1998), de V. Petrescu, S. Paraschiva

 

În atenţia cititorilor revistei„Litere"

Revista poate fi citită şi on-line pe pagina de web

a Editurii Bibliotheca din Târgovişte la adresa

www. bibliotheca.connsoft.ro

 

 

 

ACCENTE

Alexandru George

 

VOCAŢIE, PROGRAM, DESTIN

Am făcut, mai ales recent, după Eliberare, când m-am putut exprima liber, o serie de referiri la cariera mea literară, una destul de bizară, dar tocmai prin aceasta interesantă. M-am propus ca exemplu pentru o anumită atitudine, de rezervă faţă de posibilitatea de a mă afirma aşa cum ar fi fost firesc, atunci când eram tânăr, deoarece pe atunci stăpânea tirania cea mai cruntă, iar incompatibilitatea mea cu sloganele comunismului era absolută. Am avut, deci, timp să-mi verific „vocaţia” de care nu fusesem iniţial sigur, şi am debutat târziu cu scrieri de sertar, sau avându-şi rădăcinile în altă epocă decât aceea a liberalizării de pe la mijlocul anilor ’60. Acuma, observ că situaţia aceasta insolită o împărtăşesc cu alţi confraţi (de cele mai multe ori necunoscuţi) care au încercat totuşi câte ceva printr-un debut publicistic foarte precoce. Jurnalul anilor de student ai lui Radu Petrescu, apoi cunoaşterea aceleiaşi perioade din viaţa lui Leonid Dimov relevă nişte cariere stopate odată cu înstăpânirea comunistă, şi reluate după amânări de decenii. Dar e vorba în fapt nu de debuturile unor prozatori, chiar autorul Ocheanului întors încercând în adolescenţă poezia.

Or, dacă ne referim la prozatori, observăm că aceştia mai niciodată nu-şi dau măsura înainte de 35-40 de ani, chiar dacă dau unele dovezi de talent (de la Balzac la M. Sadoveanu lista e imensă). Aşadar, eu aş intra într-o oarecare „normalitate”, numai că oricine ştie de ce am fost eu împiedicat să public mai devreme, iar, când am făcut-o aveam pe deplin conştiinţa că sunt un scriitor, deşi primele mele volume de povestiri cu nuanţă fantezistă, chiar fantastică, ca şi primele două de eseuri şi pagini critice au fost rodul unei intenţii de afirmare pe căi mai facile şi care s-au şi dovedit de succes.

Numai că un om nu-şi poate prevedea ceea ce obişnuit se numeşte „destin”. Eu, când am început să scriu, mi-am proiectat intenţia altfel decât avea ea să se realizeze: eram până pe la 30 de ani un tânăr cu o sănătate foarte precară şi nu credeam că o să ajung să depăşesc această vârstă, aşa că mă simţeam obligat la concentrare, la scrierea unei opere unice, a unui roman cuprinzător şi sintetic pentru ceea ce credeam că sunt eu însumi în cadrul social în care trăisem şi care era şi el grav măcinat de Istoria, pe cale de dispariţie.

Într-o pagină din această revistă, prietenul H. Zalis (Priorităţi ale subiectivităţii auctoriale) întreprinde o analiză a ciudatei mele situaţii, un scriitor care câştigă (după 1970) o certă notorietate, dar nu prin scrierile sale de imaginaţie considerate de el partea sa cu adevărat definitorie. Şi, aici reţin o afirmaţie esenţială: „M-a surprins mereu cât de mult ezită A.G. să accepte impactul autobiograficului asupra urzelii societăţii din care vine direct, iar un timp – cum destinul îi cere să încline spre traiectorii ce nu i-au fost prestabilite”. Tot scrisul meu de autor de romane stă sub semnul autobiograficului, deşi în Oameni şi umbre, glasuri, tăceri totul e proiectat (cu medii cu tot) în altă epocă şi în alt spaţiu geografic decât cel în care am trăit. În acest sens e cea mai puţin autobiografică realizare a mea, în timp ce Seara târziu a fost scris în 1988, ce-i drept din notaţiile disparate ale unui jurnal pe care l-am ţinut fără consecvenţă din 1949 până prin 1962.

Un moment crucial care mi-a hotărât dacă nu „destinul”, în tot cazul direcţia de urmat, a fost lectura pe la mijlocul anilor ’50 a atacului foarte violent, deşi nu chiar nedreptăţit, pe care Camil Petrescu l-a îndreptat în 1933 împotriva lui E. Lovinescu pe tema criticii literare; aşadar implicând doi scriitori care reprezentau pentru tânărul ce eram modele în cel mai înalt grad prestigioase. Împotriva criticului mai vârsnic şi a pretenţiilor sale de a face din critică un gen echivalent cu creaţia, tânărul dramaturg şi romancier susţine ceea ce pentru mine a devenit chiar de atunci un adevăr acceptat: că prima e un gen subordonat şi caduc, anulându-se în măsura în care atinge un grad mai mare de eficienţă. Încă de la debutul publicistic eu am semnalat această restricţie şi am ţinut seama de ea: Istoria (sau dacă vrem: Destinul) sub forma „Tezelor din Iulie” mi-a frânt cariera de prozator, dar şi cea de critic camil-petrescian. Mi-am găsit o cale în comentariul colateral, istoric, în „contribuţii”, discutări de mai vechi teme, în fine, în cea de autorul Tezelor şi antitezelor condamnă sub numele de alexadrinism. Seria La sfârşitul lecturii în patru volume destul de compacte atestă o „vocaţie” de nevoie, una reală dar socotită de mine de grad secund...

Şi dacă păţania mea nu e prea pilduitoare, aş propune, mai ales tinerilor, o alta: cazul lui I. Negoiţescu un spirit de structură esenţialmente poetică, dar care a scris mult critică şi eseistică literară, un lovinescian prin legăturile personale cu mentorul „Sburătorului”, dar care copleşit până la urmă de „călinescită” şi ignorând totala sa inaptitudine pentru asimilarea spiritului istoric, s-a apucat şi a murit scriind o istorie a literaturii române, evident de la origini până la un anume prezent.

Vocaţie, program, destin iată ceea ce se poate deprinde în legătură cu orice scriitor dar cel mai sigur... la urmă.

 

Cărţi primite la redacţie

 


Ion Gavrilã, I.Al. Brãtescu-Voineşti. Viaţa şi opera literarã, Bibliotheca, Târgovişte, 2004, format 13/20, 256 pag. ISBN 973-712-009-4

George Anca, Mãslinii din Uffizi, AIME, Buc., 2004, format 14/20, 168 pag. ISBN 973-8413-43-5

Mihai Gabriel Popescu, Pagini la istoria culturii dâmboviţene, Bibliotheca, Târgovişte, 2004, format 13/20, 256 pag., ISBN 973-8413-95-8

Alexandru Nicolescu, Nicolae Scurtescu, Bibliotheca, Târgovişte, 2004, format 13/20, 264 pag., ISBN 973-8413-97-4

Erich Kotzbacher, Dintre Scila şi Caribda, Bibliotheca, Târgovişte, 2004, format 13/20, 118 pag., ISBN 973-721-010-8

Marie Darrieussecq, Schimbarea la trup, Pandora-M, Târgovişte, 2003, format 13/20, 160 pag., ISBN 973-8330-50-5

 

 

LITERATURĂ DUS-ÎNTORS

Mircea Horia Simionescu

 

 

DEZLEGÂND NODURI EPICE

„Sunt tare curios să ştiu ce se adună pe banda casetei-jurnal, succesoare a însemnărilor tale zilnice de odinioară, pe care o pregăteşti ca dar prietenului Ludovic Ionescu, de la Baden-Baden, coleg de clasă la «Ienăchiţă Văcărescu» în primii patru ani de liceu, participant – o vreme, prin l946-1947 – la şedinţele voastre de cenaclu, devenit mai târziu un ilustru chirurg în Bucureşti şi apoi în Germania. Acum pensionar, Ludovic citeşte pe înfundate, cu o pasiune tinerească la cei peste 75 de ani ai săi, sute de cărţi de istorie, întâietate dându-le celor privind istoria noastră, îndeosebi a Bucureştilor, a Târgoviştei. Iubeşte Târgoviştea ca un amant romantic, vizitele lui în ţară nu ocolesc oraşul, aş spune că «mai al lui decât al nostru», dacă îi descifrezi pe chip, în ochii umbriţi de amintiri, undele nostalgiei. Dragul de Ludovic se încarcă timp de două săptămâni bucureştene cu mulţime de informaţii încă necunoscute despre trecutul Ţării, umple două geamantane cu cărţi şi albume, după care ia drumul înapoi al Dunării până în preajma obârşiilor ei din Pădurea Neagră, unde se lasă pradă cititului aplicat. Presupun că ne-a întrecut de mult în ştiinţa istoriei recente şi că înţelege mai bine decât noi ce ni s-a întâmplat timp de decenii.

Neîndoios că «însemnările» tale sonore pe panglica magnetică, surprinse în curgerea lor zilnică, în aşa fel încât să developeze istoria prezentă a clipelor care ne consumă, aspiră la a completa bagajul cunoştinţelor lui cu tuşe vii privind acel inefabil, pe care tratatele, memorialele, celelalte amintiri şi confesiuni nu-l pot capta, nici comunica.

Dacă nu-ţi face supărare şi nu ai motive să păstrezi în propria arhivă caseta întâmplărilor şi gândurilor tale alcătuind obiectul ce urmează să devină cadou (e bună ideea), fii amabil şi transmite-mi o copie a casetei pentru Ludovic, tehnica reproducerii ştiu că e treabă uşoară. Stamparea şi multiplicarea? Iată cum, pe lângă că omologăm un procedeu literar modern, în vasta încurcătură de maţe din care cititul pierde tot mai mult teren, facem o economie de văz, iar în cazuri ca păstrarea legăturilor de prietenie, primim o dată cu ideile şi veştile expeditorului, chiar vocea lui – cu vibraţiile şi accentele cele atât de pline de fior, de expresivitate... Urări de bună (re)auzire, Sandu Anastasescu.”

La început, după lectura scrisorii, m-am mustrat că i-am împărtăşit lui Sandu Anastasescu intenţia alcătuirii casetei-cadou; vroiam să nu se afle ce fel de operă am de gând să compun, înainte de a reasculta o parte din casetele numite Nocturne, îngrămădire de note (eu le zic noduri) care, foarte disparate, cele mai multe fără de nici o legătură unele cu altele, m-au locuit timp de o săptămână sau numai o singură zi, acestea din urmă teribil, înspăimântător de străine (şi stranii) de principalele mele preocupări ale momentului. În consecinţă, am refuzat invitaţia. Mai apoi, când din balotul spuselor fugare, al instantaneelor au început să se contureze idei sau imagini semănând cu centura unui discurs (cu alte cuvinte permiţând vederii să coboare sub suprafaţa înşelătoare în adâncul cauzal al dictărilor la ore diferite, diferite fiind şi temperaturile înregistrărilor), m-am mai răzgândit, pentru că am descoperit şi am trăit bucuria întregului: schijele împrăştiate, aparent deşeuri, dacă nu chiar vorbe fără de sens, efemeride, s-au zidit în coerente solide, interesante texte literare, de dimensiunile schiţei, nuvelei, producând – datorită compoziţiei de bazar – efecte narative neaşteptate, de o varietate coloristică, lexicală şi fiabilitate dramatică surprinzătoare, iluzie a veridicităţii.

M-am grăbit să termin caseta ultimelor Nocturne, mi-am impus să nu intervin în suita înregistrărilor, atunci când am reţinut pe bandă citate din autori ce, părea, nu-şi prenotaseră locurile, să le îngădui buzna cu gândul respectuos că ştiu ele mai bine decât mine raţiunea apariţiei în învălmăşală, m-am abţinut de la explicaţii privind circumstanţele însemnărilor obscure, presupunând că mai toate adăpostesc, în clinurile şi emblemele lor, idei, situaţii, nelinişti, tensiuni şi conflicte adevărate. Fiindcă, pescuitorul de taine şi cifruri încă pe cale de desluşire nu înţelege (voluptuoasă, starea de nedumerire!) situaţiunea dinaintea separării binelui de rău, viabilului de spulberabil.

De minune cum se strecoară în explicaţiile noastre, lăsate cu bună credinţă pe foaia albă, balonatele decrete şi sentenţe ale studintelui Rică Venturiano! (Vezi mai sus, vezi şi mai încolo, unde bate vorba. Ei, bravos! că bine mai vorbeşte...) Veridicitatea pieselor colecţiei se întemeiază în bună măsură pe caracterul improvizat, nu lipsit de umflături, ciobiri, omisiuni, improprietăţi al destructuratului discurs. Ispita de a nu da formă lumii nedesăvârşitului (v. dicteul automat ca metodă, produsele lui ca invenţii, poezia – în cazul nostru proza artistică – oferă un imens câmp roditor ce se dispensează de îngrăşăminte culturale, ca să ne furnizeze, câte nu-ţi imaginezi, toate substanţele nutritive ale gustului, ale spiritului.

Dacă un artist nu îşi reprezintă în visele lui incompletul, nedesăvârşitul, improvizaţia, stridenţa, asonantele, asimetriile, ţipătul alterat, şi dacă reprezentările lui nu scapă „strâmbe” printre elementele ce prin inerţie se structurează, n-are decât să se teamă: multe opere promiţătoare eşuează în strâmtorile perfecţiunii, acolo unde stâncile ascunse în undele limpezi precum oglinda abia aşteaptă să muşte şi să sfarme sinceritatea, prospeţimea, naturalul, pântecele corabiei purtătoare de deşeuri. Veni-va vremea ca şi aceste deşeuri suculente să fie reciclate.

Mereu mai ispitit de fantasmele promiţând prin abundenţa şi diversitatea lor ieşiri neştiute în largul combinaţiilor poetice, am lăsat banda casetofonului să lunece pe bobinele subtil foşnitoare şi am transcris strâns, fără pauze, aşchiile bogăţiilor bănuite. Adunate şi încadrate tablou în rama unui text de ascultat ca un poem, m-am aflat în cele din urmă dispus să-i ofer lui Sandu Anastasescu copia magnetică „lesne preparată”, „opera sonoră a clipelor mele de singurătate, clipe atât de bântuite de duhurile tratatelor de stilistică”.

Trei sferturi din audiţia de control nu mi-au transmis nimic emoţionant, ba încă nici măcar interesant. Dar ultimul sfert mi-a răsplătit generos strădania căutărilor. Transcriu sfertul:

„Înapoindu-mă în cursul după-amiezii acasă, m-am întins pe o canapea tare, aşteptând somnul dorit. Dar somnul nu veni şi simţii numai cum alunec într-o somnolenţă în timpul căreia mi se păru că mă cufund într-un repede curent de apă. Murmurul acestei ape luă curând un caracter muzical: era acordul în Mi bemol major răsunând şi plutind în arpegii neîntrerupte. Mai târziu aceste arpegii se schimbară în figuri mai accelerate, dar acordul în Mi bemol major nu se modifică şi persistenţa lui părea că dă o semnificaţie profundă elementului lichid în care mă cufundasem. Deodată, avui sensaţia că undele mă acoperă în cascadă şi, înspăimântat, mă trezii. Îmi dădui seama că îmi apăruse motivul Preludiului din «Aurul Rinului», aşa cum îl purtam în mine, fără să fi izbutit a-i da până atunci o formă.”

Nu mi-a fost greu să-mi dau seama imediat că declaraţia acoperind sfertul imprimării aparţine lui Richard Wagner, extrasă din Estetica lui Tudor Vianu, îndată după ce, în vacanţa de Crăciun 1945, am cumpărat la Târgovişte, jinduita carte, „transcrisă” recent cu voce gravă şi înfiorată prin microfonul walkmanului meu de la căpătâi. Întâmplare fericită: pasajul subliniat cu şase decenii în urmă şi regăsit într-o noapte de insomnie apare superb vertical dintre notele mele răzleţe, nocturne şi ele, asemenea unui stâlp vărgat de pe un cheu veneţian, de care urmează să se lege acostând corabia mea cu deşeuri.

 

 

 

CRONICA LITERARÃ

Tudor Cristea

 

KIKI ÎN CIREŞ

SAU

POEZIA CU PROSTII*

 

ABSOLVENT, în 1988, al Facultăţii de Fizică-Mecanică din Galaţi, oraş în care s-a şi născut, angajat la Şantierul Naval şi la Fabrica de Plase Pescăreşti, profesor de gimnaziu, inginer în Bucureşti în 1989, iar după 1990 redactor la Expres, Flagrant, Capital, Playboy, Evenimentul zilei, Mihail Gălăţanu (n. 1963) şi-a făcut intrarea în literatură sub girul criticului Alex. Ştefănescu, care i-a prezentat pe 13 decembrie 1983 (data morţii lui Nichita Stănescu, poet pe care probabil de aceea îl mai pastişează din când în când, voit sau involuntar) un grupaj de versuri în SLAST, prefaţându-i apoi placheta intitulată „Ştiri despre mine” (Ed. Litera, 1987) şi comentându-l elogios în chip repetat de-a lungul anilor. De la bun început autorul a mizat pe cantitate, scriind cu entuziasm mii de poeme (dar şi proză), încredinţat, pesemne, că din toate se va alege ceva memorabil. Aş putea să spun (dar n-o fac) că abundenţa aceasta e un semn al condiţiei sale de autodidact. Mă limitez la a observa că nu e singurul care produce pe bandă rulantă şi nici singurul care, acum, că s-a dat drumul la publicat oricât şi oricum, tipăreşte cam tot ce a scris, lăsându-ne pe noi, cititori şi/sau critici să selectăm în locul lui. Ceea ce voi şi face, nu înainte de a observa că autorul a tipărit după 1993 (anul în care i-a apărut al doilea volum de versuri) zece cărţi de poezie, un roman şi un volum de nuvele. Anul şi găvanul, cum zice poporul, referindu-se însă la alt soi de producere. Au atras atenţia şi chiar au intrigat plachetele „Poetus captivus” (1999), „Memorialul plăcerii”, „O noapte cu Patria” (2000) şi „România cu prostii” (2001), de un nonconformism afişat.

LA CEL DE-AL unsprezecelea volum de versuri, „Mormântul meu se sapă singur”, Mihail Gălăţanu consideră că trebuie să treacă la temele grave. Este, probabil, vorba mai curând de o strategie decât de o determinare existenţială. Unde nu se dezminte poetul, e în lipsa de discernământ liric, cartea cuprinzând în cea mai mare parte a ei fie banalităţi, fie excese care vor să epateze cu orice preţ. O banalitate emfatică este textul-moto, pe care poetul îl va fi învestind cu cine ştie ce sensuri, dar care nu are, la urma urmei, nici unul: „Ţin în mână o cheie. Nu ştiu ce-i cu ea. Nu-mi aduc aminte de unde ar putea fi. O încerc peste tot. Sigur, ar putea fi de la serviciu. De la slujbă, vreau să zic. De acolo de unde lucrez. De la unul din dulapurile care adăpostesc documente. Burduşite de documente. Dar nu seamănă cu o cheie de la serviciu. Atunci mă gândesc c-ar putea fi de acasă. De la şifonier. De la scrinul cu scrisori mai vechi, care încep toate cu «dragă». Şi unde mai ţin nişte poze în care vreau să mă uit doar eu. Sau poate de la noptiera în care ţin banii. Banii. Acolo sînt banii. Dar de ce aş purta cu mine cheia de la un loc unde sînt numai bani şi atât? Poate că e o cheie de la vreo cutie poştală. Poate am rezervat, în gară, un compartiment, la bagaje de mână”. O (anti)metafizică a nimicului fără nici un haz. Şi fără nici un fel de legătură cu restul. Cu lestul, era să zic! Ce-ar putea interesa aici? Poate ce reprezintă pozele alea în care vrea să se uite doar autorul! Nu?

Întoarcem pagina şi dăm peste secţiunea macabră. Primul poem se intitulează „Mortul în viaţă”, pleacă de la premisa arhicunoscută că toţi suntem muritori, că putem dispărea în fiecare clipă, că moartea e cineva din familie la care nu suntem atenţi, dar transpune toate astea în banalităţi enorme care se vor, probabil, profunde (pentru că, altfel, de ce ne-ar mai vorbi autorul?): „Eu, unul, trag să mor de când m-am născut./ Aşa trece viaţa mai repede./ N-am găsit altceva mai bun de făcut. [...] Degeaba aruncaţi cu pietre în mine,/ Ca într-o pasăre de noapte./ Orice profeţie se împlineşte./ Orice voce în noapte./ Orice tânguire./ Orice gârâit.// Fiecare zgomot e o premoniţie./ Fiecare lătrat. Hihăit. Buhuhuit./ Sînt un mare alergător,/ alerg de când m-am născut”. În finalul textului, o dă pe cinism şi pe proză: „Cineva din familia dumneavoastră în fiecare clipă stă gata să moară. Mulţumesc, la fel se întâmplă şi în familia mea. [...] Ne pregătim să chemăm salvarea. Ambulanţa. Dricul. Dar salvarea nu vine. Ambulanţa întârzie. Numai dricul este punctual. Al dracului de punctual. Acolo au pus un om de nădejde. De-al nostru. Care ştie ce-i viaţa. Pentru că ştie ce-i moartea. Care, de la o vreme, trage să moară şi el. Mai trage o vodcă. O bere. Un basamac”. Sunt de făcut aici trei observaţii. Mai întâi că eventualul cititor nu pierde nimic în urma utilizării croşetelor. Ba dimpotrivă. Apoi că, deşi debitează inepţii, poetul e foarte scrupulos cu punctuaţia, ceea ce poate fi un semn bun, dar şi un posibil semnal că putem chema ambulanţa de care vorbeşte. Şi, în sfârşit, că se pricepe şi la băuturi mai proletare, cum ar fi basamacul.

Trecând peste textul următor, care se cheamă nici mai mult nici mai puţin decât „Tinctura de echimoze”, ajungem la momentul unde suntem epataţi de cultura poetului, care ne trimite fără nici un rost la titlul unui poem al lui Paul Valéry (dar nu la poem şi nicidecum la Valéry), jucându-se, în acelaşi timp, cu virgula prin titlu şi prin textul intitulat „Tânără, parcă”, deasupra căruia scrie „Thanatice (I)” – deşi „Thanatice (II)” nu se află în acest volum, ci poate doar în opera viitoare a lui Mihail Gălăţanu: „te sărut cu mormânt cu tot./ cu gura plină de pământ./ de viermi. De scânduri de sicriu./ de cruce putrezită în adânc.// şi densă, luată de ape. Făcută corabie./ făcută plută. Corabie. Arcă./ pe sub pământuri. Peste hârtoape./ o hârcă de tânără parcă.// te sărut cu tot cu data morţii./ pe care nici n-o ştii./ acolo inscripţionată pe micul tău monument./ pubian. Ca o efigie pe-un cent./ ca punctele pe zarul sorţii.// te sărut cu tot cu data morţii.”. Eufonia salvează poezia, s-ar putea zice despre final. Ar fi însă de observat că poetul a memorat din „Une charrogne” de Baudelaire doar „Et tu seras semblable ŕ cette horrible ordure”, ignorând ideea ultimă că, totuşi, poezia reţine parfumul şi esenţa divină a iubirilor descompuse.

Mergând mai departe, dăm peste poemul ce dă titlul cărţii, colecţie de banalităţi sau de elucubraţii de acest soi: „oasele mele sînt bune de mâncat. Carnea mea se taie felii./ sângele meu se varsă şi clipoceşte vesel,/ într-o ulcică de lut, curată. * o să se nimerească şi pe-aici unul cu cuţitul prin mână,/ să mă taie delicat şi să spună bodaproste de pe urma mea”. Iar după acest moment de necrofagie, izvodit, poate, dintr-o înţelegere vulgarizatoare a unui vers de Nichita, scos din context („pământ de carne, bun de mâncare”), iată un altul – cum să-i spun? – locativ: „dacă stau şi mă gândesc mai bine,/ aş vrea totuşi un mormânt cu două camere,/ poate c-o să vină cineva în vizită la mine/ şi o să n-aibă-ncotro (sic!) şi va trebui să rămână peste noapte”. Înţeleg (deşi poetul n-o sugerează, dar ar fi mai frumos aşa) că peste noaptea veşnică. Dar n-ar fi mai bun un bloc-notes? Tot cu două camere! Oricum, faţă de cele de mai sus, prefer glumiţa următoare, mai caracterizantă pentru autorul nostru: „de ce ţin unii sticla (aia plată) în pufoaică? Păi/ ca s-o aibă la inimă./ negreşit ca s-o aibă la inimă./ să nu mai încapă loc în inima lor/ şi pentru alte sticle. Să lase, pasămite, sticla/ grea cu inima – şi s-o facă mireasă./ să nu mai fie carecumva pe altcineva/ altminteri geloasă./ sticla e cea mai bună şi cea mai apropiată/ a noastră femeie. Şi-ncă, hei-hei,/ ce femeie!/ o femeie stilată, rafinată, din dop şi/ până-n picioare – şi nespus de frumoasă”. Nu-l putem contrazice pe autor, căci dovedeşte o competenţă indiscutabilă în materie de sticle plate şi de „basamace”.

ŞI TOTUŞI se află în carte, pe lângă atâtea şi atâtea inepţii (între care această „artă poetică”, subintitulată „ut pictura poesis”: „am ejaculat şi am întins/ pe pânză pata înfiorată./ e o pictură, nu? Cum nu s-a mai pictat/ vreodată” – text la care nu s-ar putea răspunde decât: „speri mata!”), şi câteva poeme adevărate. Sunt tentat să cred că le-a scris întâmplarea. Dar le-a semnat poetul. Unul dintre ele se intitulează „Sângele tău e un arbore roşu”: „Sîngele tău se coagulează, devine bobiţe./ seamănă cu un arbust de măceş. Sau cu unul de soc./ la naşterea ta am aprins în vin ramuri de soc,/ ca tu să nu mori niciodată. Ca să nu mai mori./ ca să nu mai mori încă o dată. Ca să-ţi poarte noroc.// Sângele tău e un arbore roşu, răstignit. Care tocmai şi-a strâns/ Ramurile sub pene/ şi sub chip şi formă de pasăre/ pe gură, pe gât şi-a ieşit./ Ca sufletul tău, odihnind în lignit.”. Totuşi, versul ultim, dictat de rimă, arată că poetul nostru are mai bună urechea decât gândirea. Un alt text, intitulat „Îngropatul de viu. Moartea clinică”, e un poem thanatico-erotic cu suflu intens, în care tonul de romanţă şmecheresc-macho se amestecă indiscernabil cu suferinţa voluptoasă: „Cel mai frică îmi e c-ar putea să mă îngroape de viu. Şi eu aş putea/ să mai fiu încă mişcător, să mai iubesc cu o mână căreia să-i mai vină/ chef să mângâie. Cu nişte buze care să nu se împace cu rictusul fatal.// Cu nişte ochi care, pe dinlăuntrul globilor oculari, ar începe iar/ să se mişte, ca o hoardă disperată de sori rotitori. [...] Sînt Loth fugind din Gomora, care fuge numai în lacrima sa./ Moartea clinică ar fi pedeapsa mea, pedeapsa inimii mele,/ care se îndrăgosteşte atât de uşor.// să stau în sicriu şi să-mi mai treacă prin cap amintirile cu tine,/ ca nişte obuze care mă mărunţesc câte puţin, ca nişte şrapnele/ care muşcă din mine halcă după halcă, osicior după osicior./ Binecuvântată fie dragostea ta, care mă ţine încă în viaţă/ şi după ce mor! Orice bărbat sau tânăr,/ n-ar avea pe lume decât un vis: să fie victima cestui amor!”.

Cam puţin, totuşi, pentru un întreg volum în care, într-un poem de şapte versuri, Kiki suie în cireş fără să aflăm cine este Kiki.

* Mihail Gălăţanu, Mormântul meu se sapă singur, Editura Vinea, Bucureşti 2003, 100 pag.

 

 

 

 

ALAMBICOTHECA

Dumitru Ungureanu

 

 

ENCICLOPEDIE ÎN OGLINDÃ

 

Se spune – ci Allah este mai ştiutor! – că e bine să călătoreşti, dacă vrei să te cunoşti cu adevărat. Asta în calitate de individ. Dar ca popor, ca naţie, ca individ care ar putea să conţină în sine ceea ce este caracteristic neamului său, cum poţi să te cunoşti? Pe lângă investigaţia sociologică, mai este o cale: privirea din afară, ochiul celuilalt, al trecătorului prin ţara ta, prin gara şi piaţa oraşului tău chiar. Exemple se cunosc. Dar ceea ce altul spune despre mine, despre noi, poate fi suspectat de rea credinţă, deformare, prejudecată etc. Atunci?

Ne stă o altă metodă la îndemână. Să citim, să vedem, să auzim ceea ce alţii au spus despre ei şi naţia lor, şi să selectăm ce se potriveşte nouă şi-alor noştri. Asta e ca şi cum ne-am uita într-o oglindă în care se reflectă alt chip decât al nostru, să ne vedem propria figură. Cine o să încerce asemenea experienţă, va să aibă o surpriză deloc agreabilă, dar nu mai puţin edificatoare. Şi nu vreau să fac aici proză fantastică.

Am pornit la defrişarea unei asemenea experienţe deschizând volumaşul „Enciclopedia sufletului rus", publicat acum doi ani de Victor Erofeev, un scriitor de care auzisem ceva înainte să-l citesc în traducerea lui Iulian Ciocan de la Chişinău. Cartea este ceva ce nu se poate povesti. N-are subiect, n-are intrigă, n-are dramă, nici nu e o comedie de limbaj măcar. Este o apariţie întru totul pliată vremii noastre, când cartea a devenit o parte a informaţiei culturale, alături de radio-TV, internet, filme şi alte forme inedite. Cititorul va să culeagă singur roadele a ceva ce nu i-aş găsi drept termen de comparaţie decât un joint şi-o stacană de vodcă. Nu literaturizez, treaba asta pare verificată şi aplicată de autorul rus.

Pentru cine cunoaşte cât de cât literatura rusă, plus ceea ce se numeşte literatura sovietică, cartea e o delicatesă. Pentru cititorul român, interesul nu vine de la substanţa ori „arhitectura” cărţii, ci de la faptul că materia funcţionează ca o fotografie ce ne-a fost luată – nouă, românilor – pe sufletul gol, când nu ştiam ce se întâmplă. Nu e vorba de cele două-trei referinţe directe la români (în treacăt fie zis, deloc măgulitoare). E vorba de identificarea noastră cu rusul generic din paginile cărţii, de dureros de multele asemănări care există între sufletul rus şi sufletul românesc. Să fie oare efect al aceluiaşi regim politic asupra a două popoare diferite? Cât de diferite sunt aceste două popoare? Avem, noi şi ruşii, aceeaşi credinţă ortodoxă. Avem cel puţin trei secole de convieţuire conflictuală, ca orice vecinătate cu năbădăi. Avem, poate, suficient de mult sânge comun ca să ne găsim apucături comune. Nici nu e nevoie să le găsim: ele sunt prezente şi se manifestă identic.

N-am citit nici o carte în care să regăsesc năravurile naţionale mai bine descrise decât într-această "Enciclopedie". Şi de fiecare dată când îmi zăresc mutra într-o oglindă, o să zic împreună cu Erofeev: “Din oglindă mă privea duşmanul poporului.” Ar trebui să recomand şi altora această adevărată cură de dezintoxicare, însă n-o fac. Din simplul şi sănătosul motiv că, după lectură, s-ar putea să simtă nevoia să-şi tragă nişte palme deloc imaginare!

 

 

 

 

BREVIAR

Barbu Cioculescu

 

TOT DESPRE POEZIA ACASÃ (II)

Din galeria de poeţi propusă în Poezia acasă urmărim fără hiatusuri succesiunea de generaţii, de la „Taica” Liviu Damian (născut 1935), la Emilian Galaicu Păun (născut 1964), de la versul săltăreţ al primului („Plecarea noastră e deseară, / Cum să ne rupem dintre fragi / şi dintre ape sclipitoare / ce poartă-n ele chipuri dragi”), la cel sinuos elaborat, al celui de al doilea („iedera pe cruce: sânge vegetal prin braţele / înlemnite-n neputinţă-n lături / iată li se văd, umflate, venele / verzi spre-albastru: crucile de lemn / nobilimea veche a cimitirelor”), către sentenţele lui Leo Butnaru: „Această lipsă de trepte / nu duce nicăieri, ci / vine dintr-acolo”).

Şi, de la prima la ultima filă a cărţii, remarcând înaltul grad de comunicabilitate a tuturor aleşilor antologiei, cu o primă observaţie, ce rămâne a fi verificată, vizând specificul liricii basarabene de a se fi dezvoltat în afara circuitului general al celei naţionale deci necuprinzând curente, tendinţe, tematici chiar frecvente în patrie. Aventura suprarealismului, cu mai multe resurecţii în lirica naţională, a onirismului, a unor diverse încifrări, acea decizie a fiecărei voci de a răsuna cât mai diferit, cu riscul acceptat al obstruării recepţiei, codurile chiar ale câte unei întregi generaţii, precum cea şaizecistă, optzecistă etc, nu au contaminat o lirică multă vreme insularizată şi care, în fond şi cu toată probabilitatea, s-a simţit bine în propria-i provincialitate, generatoare, pe de altă parte, de o anumită forţă lipsind liricii din restul ţării, de o certă naturaleţe, cu îndrăznelile ei ideatice, altfel ancorată majoritar în formule clasice. Într-atât, încât până şi recurgerea la versul liber se circumscrie tradiţiei.

O notă aparte şi foarte caracteristică a liricii basarabene este fondul său moral, înveşmântând corpul a ceea ce nu era îngăduit a se exprima, o lecţie existenţială în ultimă privinţă, la un nivel la care lirica din dreapta Prutului n-a tins decât prin voci izolate în perioada interbelică, iar în zilele noastre pare a se fi disipat cu totul, în ideea că simpla adecvare la autenticitate rămâne morala exclusivă a artei. Ceea ce mai duce însă şi la hipertrofii ale eului, izgonind poezia din chiliile esteticii.

Prezenţa vie a sentimentului cetăţenesc, relevat, bunăoară, în poemele lui Nicolae Dabija se acoperă de o notă intimă („Rană a mea din piept din partea stângă / eşti ca o corabie, care / arde la mijloc de mare / şi nu-i ajunge apa s-o stingă”), pe când la Anatol Codru punctează cu exactitate: „Plătească, tot ce ni se pare / că este şi că nu există / Această mică şi mult tristă, / Şi foarte optimistă ţară.”

Exilat în Siberia, poetul Nicolae Costenco a cântat peisaje necunoscute poeţilor de dincoace. Dar şi în împrejurări când tema evadează din timp şi spaţiu – vezi poemul Euridice al Leonidei Lari – un anume ritm, folosirea câte unui regionalism, atrag de îndată atenţia asupra zăcământului de factură deosebită : „Iubite, iubite, iubite, / De una aman îmi e teamă: Că urmele-mi n-or fi găsite / Nici chiar în pădurea de-aramă. // La ce-ai zăbovit în vâlcele / Sau vremea crezuşi să se-ndure? / Ah, nu mai sunt urmele mele / Nici în argintia pădure.“

Mult discutatul Aureliu Busuioc, poet, romancier, dramaturg, traducător, mult premiat şi desigur un viu, incontestabil talent pare a purta adieri minulesciene, ca şi ale baladiştilor Cercului sibian: („Când trece pe stradă Bătrânul Poet, / Bătrânal, grozav de bătrânul Poet, / se scurge şi timpul atunci mai încet, / ei bine, cu mult mai încet”), pomeneşte singur de Kafka şi de Proust, nu fără să arunce o privire în urmă: „Doar străbunicul, simplu, cum i-i viţa / Zicea pe limba lui de Mioriţa / El, bietul, nu ştia nici un poet. / Străbunul meu era analfabet”. Aduce, cumva, aminte de Arghezi? Iată: „Am încercat să cânt în casa mea: / Vecinii adormiseră abia. // Atunci mă tolănii şi eu în pat: / Îşi amintiră ei că n-au cântat. / Mă pregătii înfiorat să beau: / Era târziu, vecinii se-nchinau (...) „Voiam să-i chem, să-i cert! Nu se putea: / Vecinii chefuiau în casa mea”. O tragedie de care întreaga suflare românească a avut parte, Basarabia cu asupră de măsură – şi în continuare, vai!

Publicat cam tot pe atât în ţară, cât şi în Basarabia, Ion Hadârcă este un modern, cu filoane din mai multe zări: „Am găsit un melc în cutia poştală. / Afară-i sfârşit de vară. / Ce surpriză, melcule / Încă străbunica te-a chemat la nuntă. / Te-au întrecut pedestraşi cu blazoane, / Gonaşi trâmbiţând peste urbe, / Hulubii cu amulete în cioc, mărfarele, / Supersonicul, telegramele. // Între timp s-au descoperit doua Americi, / Câteva drumuri spre India, antibioticele / Şi nici o bicicletă pentru tine.” Savoarea expresiei primează însă şi aici, locul în care o dată mai mult trebuie pusă în valoare vigoarea expresiei la poeţii basarabeni din toate generaţiile, de unde şi impresia covârşitoare, la lectura acestei antologii a unei familii de spirite în posesia unei vârtoase zestre comune, de care, de altminteri, membrii ei sunt perfect conştienţi, jucând-o cu voluptate.

Mai cu seamă în genul scurt, acolo unde arta se concentrează ca într-un final refugiu, genuina pulsaţie a verbului îşi dă pe faţă acuitatea, valenţele. Într-un peisaj al lui Nicolae Esinencu („Stelele – pe cer, / Luna – pe deal, / Iarba – la genunchi/ Şi caii – nicăieri”) într-o terţină a aceluiaşi meşter („Doamne fereşte / Să te naşti – / Mori”) şi într-un distih („Copacii se apleacă – / Să treacă sub cer”) lectorul primeşte impactul celui mai pur mesaj. Desigur, nu totul, se petrece în eterate văzduhuri. „Mi se pare cum stau degeaba / În colţul ista de stradă / Secolul XXI / N-o să treacă pe aici”. Precât tot Esinencu constată cum „Rusia vrea să aibă / în toate ţările lumii / câte o Rusie”. Momentul în care putem atinge problema lungii convieţuiri cu un popor generator de mari poeţi, ca şi cu un mod de viaţă cu certe proprietăţi contaminatoare.

Un duh de mânie străbate arareori în versurile poeţilor celui mai oriental pământ românesc („Ţară frântă în bucăţi / atât de păcătoşi să fim, / încât / să nu putem frânge / jugul umilitor de vită?” – Gheorghe Vodă – Smerenie). Ironie însă – mai pretutindeni, precum în Urcând, coborând, de necruţătorul Leo Butnaru: „Dat fiind că liftul e / dezgustător de asemănător unei / cabine de vot / nu intru în lift, preferând / să urc sau să cobor fără / stupide implicaţii politice.” Că de ce ţi-e frică nu scapi, istoria rămâne să se decidă. Istorie despre care Iulian Filip se pronunţă că „Tâmpenie cuminte / am ajuns să rătăcim / strict înainte.”

Ascultând vaierul în plopi al vântului de peste Prut, ispitind aceeaşi lună plină, urmărind reciproc cum se lasă amurgul, punând semne în aceleaşi cărţi în înmieresmate zile de iunie, murmurăm cu poetul (Alexe Rău), fireşte în metru antic: „nu credeam să ştim a trăi vreodată / neolitic înfăşuraţi în fatum / gândul ne duce visător: la moartea / baciului nostru”. Aşa încât: „piară gândul tulburător de ape / dacă vrem să fim verticali pe tine / ţie reda-te-vom.”

Iulian Filip, Mihai Stan, Poezia Acasă. Poeţi contemporani din Basarabia, Târgovişte, Editura Bibliotheca, 2003

 

 

 

 

 

LECTURI

Margareta Bineaţă

 

SUB PECETEA TAINEI

Indiferent de tema abordată, scrierile lui Eugen Uricaru se circumscriu unei constelaţii de simboluri, de mituri, de mistere, care voalează realitatea imediată, proiectând-o în fabulos. Universul propus de scriitor este unul în care lucrurile şi fiinţele par a fi evanescente, vagul şi sugestia fiind în acest sens preferate notaţiei realiste sau spunerii directe.

Prozele fantastice de început - (Despre purpură, 1974, Antonia, 1978), precum şi romanul Stăpânirea de sine (1986) – zugrăvesc un ţinut imaginar, feeric, departe de lumea dezlănţuită, vag localizat geografic: Vladia, un loc “uitat de istorie, o ţară de lut, năpădită de viţa de vie şi bântuit de fantasme” (E.Simion),amestec de legendă şi livresc, un paradis renumit nu doar prin savoarea vinului, ci şi prin întâmplări care frizează miraculosul: “Apăreau din când în când în ziare notiţe (…) despre catastrofe inexplicabile, biserici care ardeau până la grindă (…) alunecări de teren (…) ori mulţimi adunate la iarmaroace cuprinse de o veselie, de un râs histeric, de nestăpânit, ţărani pe câmp ce vedeau plutind peste porumbişte chiar pe Maica Domnului, ţinând de mână un copilaş de zece-unşpe ani”. (“Stăpânirea de sine”).

Simbolurile acestei lumi mitice, conturate în mai multe scrieri, sunt vila Katerina şi distinsul ei proprietar, aristocratul Şerban Pangratty, el însuşi o figură ce poartă pecetea misterului. Înrudit cu Mavrocordaţii şi Cantacuzinii, prinţul are vederi de stânga, ceea ce-l face suspect de bolşevism. De aceea, agenţi zeloşi ai Siguranţei Statului, precum adjutantul Popianu şi confuzul funcţionăraş Leonard Bâlbâie (al cărui nume e semnificativ, de altfel), sunt alături de el la Vladia pentru a-l spiona, unul sub aparenţa de vechi amic, celălalt în calitate de reprezentant al firmei de şampanie Mott, interesat de podgoriile Vladiei.

Toată acţiunea romanului gravitează în jurul lui Pangratty, celelalte personaje conturându-se în funcţie de modul în care vieţile lor se întersectează cu a lui. Firul epic nu este deloc complicat: profund marcat de ororile primului război mondial şi permanent urmărit din cauza convingerilor sale politice, prinţul Pangratty îşi caută refugiul în Vladia.Cronologic vorbind, evenimentele se derulează între debutul şi finalul unui chef câmpenesc dat în cinstea sosirii prinţului. Adevăratul timp e însă cel al memoriei. Spaţiul epic este mult amplificat, la rândul lui, prin jocul perspectivelor asupra aceleiaşi realităţi şi prin varietatea vocilor naratoriale. Fiecare dintre personaje, de la ambiţioasa menajeră KF, la suava Sophie Vasiliu, iubita prinţului şi până la adjutantul Popianu sau prinţul Pangratty însuşi, oferă tot atâtea puncte de vedere şi o varietate de trăiri. Asistăm în “Stăpânirea de sine” la o cronologie sinuoasă şi surprinzătoare, lipsită de reperele logicii temporale general-acceptate, subordonată, în manieră proustiană, meandrelor vieţii interioare şi memoriei afective.

Una dintre puţinele ancore în realitatea imediată este marcată de prima frază a romanului :“Hotărârea prinţului de a petrece iarna, ori măcar o parte a ei în Vladia , a provocat o asemenea emoţie, încât Culae Hariton a scăpat din mână paharul cu şampanie”. In rest, substanţa epică este generată de permanentele “retours en arričre”, pe care fiecare dintre personajele-naratori le realizează la rându-i: Leonard Bâlbâie îşi aminteşte ciudatele împrejurări în care a ajuns la Vladia, Culae Hariton, cum l-a cunoscut pe Pangratty, acesta însuşi retrăieşte ororile primului război mondial şi circumstanţele în care a întâlnit-o pe Sophie. Toate aceste dezvoltări din amplele volute ale amintirii vin să umple cu un timp subiectiv generos – timpul amintirii – un cadru temporal obiectiv destul de restrâns.

Ceea ce ne oferă naratorii acestui roman este un adevăr personal, iar din însumarea adevărurilor subiective rezultă că nimic nu este cert, totul stă sub semnul misterului şi al probabilului. Axul central al cărţii, catalizatorul acesteia, Serban Pangratty, este construit ca personaj din perspectiva celorlalţi: Hariton îi face portretul fizic, comportamentul său erotic este dezvăluit de Sophie într-o discuţie cu menajera ei, opţiunile lui politice sunt detectate şi analizate de Popianu etc. Sophie Vasiliu este suspectă de leucemie, dar boala ei nu este numită, ci sugerată de menajeră într-un fragment de o discretă poezie: “Putea dura ani şi ani de zile, omul se făcea din ce în ce mai palid, semăna mai mult cu plantele crescute în cameră, încetul cu încetul devenea şi el o plantă (…) pe dinăuntru se transforma pe neaşteptate într-o substanţă vegetală”.

Tot sub semnul misterului şi poeziei stă şi dragostea dintre tânăra Sophie şi protectorul său, prinţul, văzută ca o uniune trupească şi spirituală dincolo de limite: “Aşa era de fiecare dată când se lipea de el în întregime, avea senzaţia că ea se părăseşte pe sine pentru a trece în altă înfăţişare, în altă ipostază, aceea a fiinţei lui”.

Ca nişte “nave ce înfruntă singurătatea”, vila Katerina şi fabuloasa Vladie stau în amorţire aşteptând sosirea lui Pangratty, revigorantă ca o “apă vie”. Sophie îşi aşteaptă cu devoţiune luni în şir iubitul, pentru a reveni ea însăşi la viaţă, o dată cu târguşorul amorţit. Concomitent cu descrierea acestui proces de revitalizare prin dragoste, Uricaru surprinde în imagini cinematografice forfota străzilor şi a magazinelor, abundenţa de mărfuri amestecate, cu o adevărată voluptate a enumeraţiei: “Batog, ghiudem, pastrame iuţi ori dulci, măsline umplute cu migdale, fistic verde ori albăstrui, răşină şi ceară de Kos pentru mestecat…"

Vladia este un remediu pentru tristeţea amară pe care i-au lăsat-o prinţului războiul şi maşinaţiunile politice, este o oază de calm şi bunăstare în care îşi va desăvârşi povestea de dragoste cu Sophie. Poveste în care el devine mai mult decât un iubit, căci fragilul fir al vieţii Sophiei depinde de prezenţa lui în Vladia. Revelaţia iminentei morţi a acesteia îi tulbură suverana lui stăpânire de sine, îl descumpăneşte, căci nu-şi poate asuma altceva decât propria lui condiţie umană: “Nu vreau defel să fiu zeu pentru o clipă. Asta înseamnă să-ţi pierzi cumpătul, să îndrăzneşti mai mult decât poţi, decât ţi s-a dat să fii”.

Povestea de dragoste este doar una dintre laturile romanului lui Uricaru. Şi aceasta pentru că “Stăpânirea de sine” este şi o scriere preocupată de mersul istoriei şi al societăţii, de consecinţele războiului, de conflictele de clasă, de contextul social-istoric în care evoluează personajele. Această latură e mai sărăcăcios reprezentată, fiind eclipsată de cea sentimentală, mult mai profundă şi mai intensă.Totuşi, sunt de remarcat figuri pitoreşti şi bine construite, precum adjutantul Radu Popianu şi funcţionarul-spion Bâlbâie, ale căror dialoguri referitoare la lupta de clasă sunt spumoase şi pline de naturaleţe: “Săptămâna trecută s-au trezit dimineaţa că exact pe zidul primăriei, îl ştii, ăla cât o zi de post, stătea scris cu var, dar nu aşa, la repezeală, scria cumsecade, caligrafic, domnule, viaţa noastră e un chin – şi mai încolo, Gheneralul e o paiaţă – îţi închipui ce cruci şi dumnezei s-au vărsat în capul vardiştilor”.

Culae Hariton evocă umanitatea devastată după primul război mondial cu aceeaşi ironie şi umor, spre deosebire de prinţul Pangratty, care nu găseşte în el forţa de a apela la o astfel de supapă psihologică atunci când vede Viena distrusă de acelaşi război: “Deşi nu părea, toată Viena era flămândă şi orice ban era prins cu dinţii şi cu ambele mâini. Nenorocitul de străin nu mai era un client, ci o pradă”…

“Aristocratul roşu” trimis la Viena în interesul socialiştilor e conştient de faptul că nu e luat în serios, căci în acea luptă dintre clase “un prinţ comunist e aşa, ceva de operetă”. Convingerile sale ideologice nu-i afectează stăpânirea de sine şi luciditatea. El priveşte cu amărăciune societatea lipsită de axă şi orizont în care trăieşte, dar şi tragica lui condiţie de însingurat şi inadaptat, ultimul reprezentant al unei aristocraţii demult apuse. De aceea prinţul îşi caută alinarea în Vladia, cu a cărei evocare începe romanul, acea Vladia parcă ruptă din altă dimensiune, lipsită de griji şi dureri, ”un ochi de nemişcare”, ”o zonă a încremenirii”.

In opoziţie cu Pangratty, adjutantul Popianu, zelosul exponent al puterii, încearcă disperat să fie altceva deât ceea ce este, să-şi transgreseze propria condiţie umană, să deţină controlul asupra tuturor şi în special asupra lui Pangratty. El îi propune prinţului un altfel de joc decât cele de societate, facile şi derizorii, pe care acesta le câştiga întotdeauna fără probleme: un joc de-a destinul, un “joc-creaţie”.

Ca un demiurg caricatural, el prezidează Loteria vieţii şi morţii, servindu-se de registrul de naşteri şi decese, amuzându-se teribil de stupoarea celor prezenţi. Cu detaşare cinică, Popianu meditează asupra limitelor existenţei, care aparent e durabilă, dar care îţi oferă subit surpriza că “paşii ţi s-au terminat de numărat”. Spirit deschis, Pangratty acceptă provocarea jocului care poate însemna izgonirea lui din Vladia şi implicit condamnarea lui la o permanentă prigoană politică. Sub aspect epic, romanul “Stăpânirea de sine”, este primul al ciclului, deşi a fost publicat ultimul. Faptele se continuă şi uneori se rezolvă în “Antonia”(1978) şi “Despre purpură”(1974).

Plăcerea lecturii acestui roman vine din această împletire a celor două planuri, cel sentimental-simbolic şi cel social-politic. E ca şi cum ai străbate un întreg ciclu de reverii şi treziri succesive. Sau ai lectura două cărţi diferite într-una singură.

Deşi este uneori prea teoretizant la nivel ideologic, armonia întregului nu este totuşi periclitată, astfel încât “Stăpânirea de sine” constituie şi va constitui oricând o lectură memorabilă prin abundenţa sa de imagini fastuoase şi bogate stilistic, frazarea bine lucrată şi melodioasă, jocul abil al perspectivelor şi ritmul interior aparte.

 

LECTURI

Mihai Stan

 

ANTONIA-BOOK – ANTONIA BUCHE*

 

„Dacă dumneavoastră credeţi că personajele pot fi găsite în stradă, în familie, în înalta societate ori în lumea mizerabilă şi nenorocită, vă înşelaţi... un personaj de calitate mai poate fi depistat astăzi doar în bibliotecă.”

Dintre cărţile primite în ultimul timp la redacţia Literelor, una, „Negrissimo”, îmi atrage atenţia prin numele cu sonorităţi enigmatice al autoarei – LILIANA COROBCA. Numele e, prin frecvenţa rarisimă, desigur vechi; într-un dicţionar de arhaisme îl aflu pe coroapcă (ladă de mărfuri cu mai multe deschizături folosită de negustorii ambulanţi).

Liliana Corobca este şi ea un „coropcar”, dar unul mai special, un negustor de iluzii, iar „coroapca” sa din abanos are doar trei compartimente: „Povestea Antoniei”, „Alunecând, alunecând” şi „Clepsidra”. Este, bag seamă, un triptic a cărui conexitate e Antonia, muza literaturii (Antonia-Book), dar şi un posibil alter ego al autoarei, (Antonia Buche, dezmierdată Buchiuţă), aflată, probabil, dacă e să luăm în seamă inscripţia de pe copertă, Prima verba, la debutul în volum.

Liliana Corobca, cităm de pe coperta a patra, s-a născut la 10 octombrie 1975 în comuna Suseni, judeţul Orhei. Este licenţiată în Litere la Universitatea de Stat din Moldova, secţia româno-latină (1992-1997). Doctor în filologie la Universitatea din Bucureşti, cu o teză despre romanul românesc interbelic (1997-2001). Din 2002, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” din Bucureşti.

În „Negrissimo” autoarea propune potenţialilor lectori un „roman teoretic, experimental, ca atâtea altele”. Avizat posesor al subtilităţilor teoriei literare, Liliana Corobca dă formă personală ideii mai vechi că un text (citeşte epic) nu este nicidecum o entitate pură, fiindcă el este o sumă prin preluare selectivă, adeseori prin falsă memorie, a unor texte anterioare şi care, la rândul lui – dorinţă secretă a oricărui autor – va influenţa pe cele viitoare. Este ceea ce structuraliştii au numit „germinarea” textului: „(...) niciodată nu ştii pe cine copiezi acum scriind acest cuvânt, niciodată nu vei fi stăpânul situaţiei, pe când eu (autorul intertextualist – n.n.), care cum zici tu, compilez fără ruşine, sunt întotdeauna deasupra, merg printre cărţi spre drumul care mă duce spre acea unică operă pe care o copiază toţi, voluntar, involuntar”. (...)

Într-adevăr, pare a spune L.C., vechiul adagiu anonim, adesea invocat, „cărţile din cărţi se scriu” are acoperire în intertextualitate: „Nu înţelegi că înainte de a-ţi scrie cartea trebuie mai întâi s-o citeşti. Uneori cartea ta se află în două trei cărţi, alteori o citeşti în sute de cărţi. Eu nu compilez, ci iau ce-mi aparţine. Sunt albina care strânge nectarul florilor dintr-un câmp întreg de flori. Ce înseamnă un câmp de flori? Nu înseamnă nimic, singur n-o să se transforme niciodată în stropul de miere perfectă pe care-l produce albina”.

Vocabula „negrissimo”, după formă un adverb inexistent în limba latină, este vădit o creaţie a autoarei, ce s-ar traduce aproximativ ca „foarte negru”. După DEX, un negru este o persoană folosită (şi plătită) de cineva pentru a executa în numele acestuia, parţial sau total, şi într-un anonimat deplin (s.n.) anumite lucrări care cer o calificare superioară. Şi, am adăuga noi, un oarece talent...

Dumas-père, a cărui prolificitate crescuse proporţional cu gloria, folosea, se zice, negri; „Domnule, eu nu citesc niciodată cărţile pe care le scriu”, i-ar fi replicat cuiva mai insistent. În arealul dâmboviţean, Eugen Barbu a fost acuzat că ar fi aplicat metoda.

Numai că, pentru Liliana Corobca, prin prisma intertextualităţii, scriitorii sunt cu toţii nişte „negri” ce concep o istorie stratificată, un imens text din care cresc prin sciziparitate altele şi, proporţional, alţi scriitori. Este o altă ipostază a Antoniei, „făptură artistică, robot, sistem complex programat”, dar şi muză sau „personaj într-un roman de dragoste”, adesea eul voit enigmatic al autoarei, care în fiecare zi este alta: (...) „Mâine voi fi alta, fără legătură cu cea de ieri. Altcineva. Sunt un robot perfect sensibil”. Să fie oare, „Antonia” lui Eugen Uricariu (1978) care, zice Marian Popa, „îşi coordonează existenţa printr-un bărbat himeric, călăreţ nocturn, insolit”, un fel de Zburător devenit la LC, Patronul?!

Fauna „Negrissimo” este diversă, populată de personaje cu viaţă dublă. Astfel, un istoric mediocru e un poet genial, la negru, şi lui i se datorează, „opera”a trei mari poeţi pentru care a scris. Un anume „Scriitorul Virgulă” plagiază texte religioase. Scriitorii (negrii – n.n.) sunt clasificaţi pe nivele: cei de nivelul 5, să zicem, compun pentru cei de la nivelele 6 şi 7 cărora le livrează opere gata făcute, acestora rămânându-le doar efortul de a le semna. Este aici, desigur, o trimitere la acei „baroni” care, până nu demult, îşi caligrafiau numele pe cărţi scrise de anonimii subalterni. Alteori, cărţile sunt scrise şi pentru scriitorii geniali care... încă nu s-au născut.

Pe parcursul cărţii, L.C. simte nevoia precizării, neîncrezătoare în „flerul” cititorului: „Paranteză pentru femei. Literatura [femelă] – aluzie, cum o va dovedi textul, când la Erato, când la Melpomene, n.n. – nu ţine seama de sex. Adică e stupid să scrii pentru bărbaţi ori pentru femei... nu asta contează. Totuşi, în cartea asta mă adresez unui tu „el” niciodată ea. Dacă eşti inteligentă, nu-mi vei reproşa nimic”. Dar „el”, El poate fi, oare, Ea, se va întreba cititorul?

O parabolă transpareantă plasează într-un complicat mecanism cărţile şi scriitorii contemporani autoarei: „Cărţile noastre (şi aceasta e linia impusă de Patron pentru „negri” – n.n.) trebuie să se vândă, să ne aducă bani, profit... Recenzia aceea laudativă, care te-a încântat, eu ţi-am scris-o, «la negru»! Şi doar nu vei fi naiv să crezi că ţi-am citit cartea, nici n-am văzut-o (...). Cărţile, iubitule, nu se scriu pentru a fi citite, ele se scriu pentru a fi re-scrise şi re-create”.

Nişte „Exerciţii de imaginaţie” şi o „Poveste îngrozitoare” inserate pregătesc cititorul, ce se acomodează subliminal şi el cu ideea de „negrişor preferat” al Antoniei, pentru a doua parte a acestei incitante cărţi, intitulată „Alunecând, alunecând”, în fapt un jurnal de scriitor, un fel de „Caietele Princiepelui”. Numai că L.C. nu face o „istorie a plagiatului”, ci, mai degrabă, înşiruie notaţiile unui pseudojurnal. Ceea ce îi permite o sinceritate nudă. Iată câteva notaţii, într-o ordine aleatorie: „Roman format din cercuri care se măresc şi se completează. Dacă n-aş fi o împuţită, ce roman aş scrie!”. Sau: „Cine mi-a distrus inocenţa mea literară. Eu scriam frumos cu candoare, eu iubeam literatura. Acum totul e altfel.” Şi mai departe, reluând într-o altă variantă gânduri ale Antoniei: „Nu-mi place «scriitoare neagră». Scriitor negru sună decent şi simbolic. Sună bine.”; „Vreau ca acest roman să aibă la sfârşit bibliografie (selectivă). Mi se pare normal. Dacă n-o pun, e pentru că nu reuşesc.” Şi mai departe: „Cititori «la negru» există oare? Nu ştiu. Urmează 10 pagini despre teoria cititorului obligat, constrâns etc.” Alte consemnări sunt bruioane epice în care cititorul avizat redescoperă cărţi deja citite: „Poveste cu cărţi”, „Pigmalyon şi oul”, „Despre femeia brună” sau se restrâng parcimonios în stilul panseului: „Ani în şir am scris depre femei înşelate, specialitatea mea.”; „Romanul meu la început: o femeie bătrână împăcată cu soarta”; „Să revin, să schimb ori să tai”; „Un exerciţiu: să-ţi alungi textele care vin prea devreme”. Sau: „O să vă plimb, dragi cititori, de-a lungul întregii mele vieţi literare.”

Se citesc cu plăcere aceste fulgurări din partea a doua a cărţii, fiindcă Liliana Corobca are capacitatea rară – ecou al specialistului în romanul românesc interbelic – să-l trimită, subliminal, pe cititor spre locuri comune din marea literatură pe care acesta, incitat, le redescoperă dintr-o perspectivă inedită.

Partea a treia din „Negrissimo” – doar opt pagini – o readuce în prim-plan pe Antonia, când făptură rece şi solemnă, când feminină, caldă şi umană, nu robot, care alege însă doar teme abstracte şi inaccesibile, „la care trebuie să lucrezi până scoţi limba de un cot”. Este însăşi literatura, acea sumă a cărţilor de căpătâi care nu îmbătrânesc şi nu mor niciodată, aşa-zisele capodopere ce sfidează trecerea timpului. O secvenţă elocventă pentru decriptarea acestei insolite scrieri care proclamă existenţa unui puternic imperiu al Cărţii, eternitatea literaturii ca artă, merită citată în întregime: „Cărţile sunt scrise (de către locuitorii Imperiului „Negrissimo” – n.n.) care încă nu s-au născut. Îmbătrânim repede, repede murim. Numai Antonia a rămas aceeaşi (s.n.) înfloritoare pentru noi.

Patronul (?!) îi măreşte norma. Antonia scrie mult, tot mai mult, se usucă, se sufocă, se topeşte. Antonia moare, e mama noastră, bătrână, mai bătrână decât moartea. Antonia termină de scris (credea că nu mai apucă). Observăm cu uimire că se transformă în aceeaşi copilă, cu cartea terminată o dată cu ea, la fel de inocentă ca ea, în ea moare, din ea renaşte. Antonia nu va îmbătrâni niciodată.”

Liliana Corobca îşi numeşte cartea pseudoroman. În altă parte, roman teoretic-experimental ca atâtea altele pe care-l scrie, deşi este conştientă că trebuia să mai aştepte, să mai aibă răbdare până la a-l începe. Chiar personajul-narativ declară nonşalant, inversând termenii, că vrea să citească aşa cum scrie, neregăsindu-se – şi asta e reconfortant pentre L.C. – în proza congererilor., numeroşi alţi „negri”.

Asemena lui Creangă, nu are răbdare „să citească prea lung şi prea povestitor”, ci doreşte un text propriu „abrupt scurt periculos rupt dur şi gingaş”, o enumeraţie potenţată oximoronic ce, evident, defineşte textul „Negrissimo”.

Pericolul ce o pândeşte pe Liliana Corobca stă în manierism. O asemenea carte se scrie o singură dată fiindcă ea nu are urmaşi în linie directă decât poate malformaţi. Ca şi pictura manieristă a secolului al XVI-lea ce se adresa unor aleşi, unei minorităţi capabile să recepteze noua artă, experminentul Lilianei Corobca are, fatalmente, un public-ţintă redus şi anevoie de decelat – literaţii. Dar – şi aici îl citez pe Tudor Cristea „Cine citeşte la noi? Cine cumpără cărţi? Că scriitorii (citeşte literaţii – n.n.) n-o fac nici măcar ca să se aibă la mână.”

Din stirpea lui Creangă, Liliana Corobca încheie o parte a cărţii („Alunecând, alunecând”) în binecunoscutul ton al humuleşteanului: „Vreau să ai curajul, iubite cititorule, şi să-ţi recunoşti (cu mâna pe inimă), că carte (sic!) mai proastă ca asta încă nu ţi-a fost dat să citeşti (că multe vei fi citit tu până acum)... Am eu această pretenţie şi deosebită străduinţă.”

Nu este chiar aşa...

* Liliana Corobca, Negrissimo, Editura Arc, Chişinău, 2003.

 

 

 

REMEMBER

Daniela-Olguţa Iordache

 

ÎN ETERNITATE

 

George Muntean, valoros istoric literar şi cercetător, născut la 17 noiembrie 1932 în satul Bâlca (Bucovina), a trecut în eternitate marţi, 1 iunie 2004, lăsând posterităţii o prestigioasă contribuţie la consolidarea edificiului culturii române.

S-a reîntors astfel, în satul său natal, regretat de întreaga comunitate ce l-a văzut ridicându-se şi a provocat în urma sa un gol însemnat în rândul literaţilor români.

A fost unul dintre numeroşii scriitori care au ucenicit la „Şcoala de literatură Mihai Eminescu” din Bucureşti, loc unde îl purtase harul, după absolvirea cursurilor unei şcoli medii din Rădăuţi şi, tot ca mulţi alţii din generaţia sa şi-a desăvârşit studiile la Facultatea de Filologie din Capitală, devenind ulterior cercetător la Institutul de Istorie Literară „G. Călinescu”.

Deşi interesul său păruse acaparat iniţial de folcloristică, (a îngrijit mai multe ediţii de proverbe româneşti) George Muntean a devenit treptat un cercetător dedicat problemelor de istorie literară, aplecându-se cu migală asupra operelor lui Călinescu, Eminescu, Creangă, Sadoveanu, Caragiale.

Cea mai de seamă contribuţie a sa, ce l-a singularizat printre colegii săi de generaţie, a fost legată neîndoios de editarea postumă a operei lui Vladimir Streinu, critic pe care G. Călinescu însuşi îl vedea ca pe un urmaş valoric al său. Este vorba de 8 volume la îngrijirea cărora cercetătorul a beneficiat şi de ajutorul soţiei lui Vl. Streinu, Elena Iordache-Streinu precum şi de sprjinul fiicei acestuia, actriţa Ileana Iordache.

Avem în faţă ultima ediţie postumă a lui Vladimir Streinu, publicată la Editura „Albatros”, Buc., 2003, îngrijită de George Muntean şi intitulată „Prozatori români”. Apărută cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, cartea a fost menită să marcheze centenarul naşterii lui Vladimir Streinu (născut la 23 mai 1902) deşi s-a publicat cu o „mică întârziere”... de aproape un an.

Lui George Muntean însă întârzierea i s-a părut cu mult mai mare deoarece lucrarea sublinia una dintre laturile preocupărilor marelui critic fără de care personalitatea acestuia ne-ar fi apărut „împuţinată”: „Culegerea de faţă ar fi trebuit să apară acum 20 de ani – sublinia cercetătorul – adică îndată după cea intitulată „Poezia şi poeţi români” pe care am alcătuit-o şi publicat-o în 1983 la Editura Minerva. I-ar fi urmat una cu scrieri ale lui Vladimir Streinu despre critici, istorici literari, eseişti şi filologi, pentru a încheia ceva mai ferm imaginea pe care unii o au despre scrisul său.”

George Muntean pune întârzierea pe seama unor împrejurări, aceleaşi probabil care au făcut ca şi celelalte lucrări pe care şi le-a propus să fie doar într-o oarecare măsură configurate dar nevoite încă „să mai aştepte”.

Pentru George Muntean scopul apariţiei volumului omagial era unul cu totul special. El trebuia să spulbere pentru totdeauna prejudecata conform căreia Vladimir Streinu ar fi scris „relativ puţin” iar latura criticii sale referitoare la proză ar fi destul de inconsistentă. Din păcate, mai arăta cercetătorul, aceste prejudecăţi aparţin chiar unora care i-au fost apropiaţi criticului şi care erau „uimiţi de câte ori mai editam câte un volum cu scrieri ale sale, adunate, în cea mai mare măsură din periodice”. „De unde ideea că ar lipsi anume consistenţă în acest sector (al prozei n.n.) al scrisului său?” Pentru a-şi râspunde parcă sieşi la întrebare George Muntean subliniază că volumul pe care l-a îngrijit în 2003 cuprinde activitatea criticului extinsă pe o perioadă de 50 de ani.

Cum şi-a conceput George Muntean opera de restituire a creaţiei critice a lui Vladimir Streinu ne povesteşte chiar el: „Îi citisem scrierile din volume şi o parte a celor din periodice, îi urmărisem îndeaproape activitatea de după 1963 (eseistică, critică şi istorie literară, publicistică, poezie, conferinţe, cursul de estetica poeziei etc.), lucrasem o vreme împreună la „Institutul de Istorie şi Teorie Literară G. Călinescu”, îl asistasem ca director al Editurii Univers, ne împrietenisem în aceşti ani (...) Editându-i opera („Pagini de critică literară, vol. III, 1974, vol. IV, 1976, vol. V, 1977, vol. VI şi următoarele în pregătire, versurile din „Ritm imanent”, 1971 şi din ediţia critică „Poezii”, 1982, culegerile „Studii de literatură universală”, 1973 şi „Eminescu-Arghezi”, 1976), profilul cărţii următoare se contura din ce în ce mai ferm.”

George Muntean, urmând gândul pilduitor al lui Streinu, cuteză să gândească volumul V ce va cuprinde selectiv texte din întreaga activitate a criticului astfel ca, până la o „necesară ediţie critică a scrierilor sale”, cititorul să aibă o imagine cât mai cuprinzătoare asupra contribuţiilor critice şi eseistice ale acestui scriitor a cărui operă (...) se adevereşte nu numai neaşteptat de întinsă, dar şi perenă, viguroasă şi profund semnificativă pentru scrisul românesc şi nu numai românesc al acestui secol (secolul XX, n.n.).”

George Muntean a trecut în eternitate ducând cu el, în esenţa lucrurilor, destinul unei ediţii critice pe care nu lui i-a fost dat s-o înfăptuiască. Cine va avea curajul să-i calce pe urme şi să-i împlinească, gândul înalt, aproape testamentar? Întrebarea ne tulbură, ca şi pierderea colaborărilor sale sporadice la revista „Litere”, pe care le datoram, fireşte, tot devotamentului său exemplar faţă de Vladimir Streinu. Iată de ce această pierdere ne îndurerează şi ne copleşeşte.
ESEU

Mihai Muscariu

 

HUMANITAS: VIRTUS ROMANORUM (2)

 

Se trece de la o hegemonie „colonială” la un stat centralizat, în ce-i priveşte, încet-încet, provincialii încetează să-l mai privească pe împărat ca pe un stăpân de neam străin, supunându-i-se ca unui suveran legitim. Această romanizare se desfăşura în jurul unui ideal de civilizaţie. Sub Augustus, când războaiele civile au încetat, oamenii vremii au descoperit că lumea atinsese un nivel de prosperitate necunoscut până la acea dată, iar gândirea lor s-a articulat în jurul ideii unui ieri barbar şi a unui astăzi civilizat. Romanizarea face din Imperiul Roman o unitate de civilizaţie, în opoziţie cu barbarii. Roma republicană, acel popor care avusese cultura unui alt popor, Grecia, nu simţise această cultură ca fiind străină, ci ca fiind civilizaţia pur şi simplu. La fel, în Imperiu şi în afara frontierelor lui, civilizaţia romană era civilizaţia însăşi. De fapt, nu se romaniza nimic: totul se civiliza. Aceasta era civilizaţia la care se aculturaseră toate etniile Imperiului. Astfel, cuvintele „roman”, „latin” sau „străin” (peregrinus) indicau un status, nu o origine etnică. Nu se făcea nici o deosebire între cetăţenii romani de origine italică şi cei de origine provincială.

Rousseau definea umanitatea prin intermediul calităţii de cetăţean: este Om cu adevărat numai cel ce este şi cetăţean, după cum este popor cu adevărat numai poporul liber şi suveran. Romanii sunt cetăţeni. Umili sau puternici, guvernaţi de adunări, de magistraţi anuali şi de un Senat ori de un principe ales pe viaţă, nu rămâne loc de ezitare: toţi romanii sunt cetăţeni, iar oricine posedă sau dobândeşte „dreptul de cetăţenie”, „cetăţenia romană”, este, automat, un roman. Cât despre „poporul roman”, el nu a reprezentat niciodată altceva decât totalitatea extensivă a cetăţenilor romani. La Roma nu există distincţii în rândul poporului, între unii care s-au bucura de dreptul de cetăţenie şi alţii care ar fi lipsiţi de acesta, în linie de principiu, cetatea romană este unitară. Aceasta este chiar temelia democraţiei imperiului, surprinsă şi în dictonul: „Senatus populusque romanus" (S.P.Q.R). Calitatea de cetăţean roman (civis romanus) se dobândea prin naştere sau prin acordare ulterioară şi se pierdea fie prin renunţarea voită, fie prin decădere. Dreptul de cetăţenie deplină cuprindea, în esenţă, pe de o parte, drepturi civile – dreptul de căsătorie legală (ius conubii), dreptul de a face acte juridice (ius commercii) –, pe de altă parte drepturi politice – dreptul de vot (ius suffiragii) şi dreptul de a fi ales într-o magistratură (ius honorum). Cetăţenia implica şi obligaţii: serviciul militar şi tributul. Sunt evidente menţinerea acestor drepturi şi obligaţii civile în societatea contemporană.

Dreptul reprezintă una dintre contribuţiile cele mai importante ale culturii şi civilizaţiei romane. Europa le datorează romanilor nu doar noţiunea lor cu privire la drept, ci şi o mare parte din teoria lor juridică. Preceptele esenţiale ale dreptului roman (îmbogăţite de morala creştină) sunt repere eterne ale umanităţii: „a trăi în mod onorabil” (honeste vivere), „a nu dăuna altuia” (alterum non laedere), şi „a da fiecăruia ce i se cuvine” (suum cuique tribuere).

Cu toate acestea, de multe ori civilizaţia romană a fost la fel de nedreaptă şi de crudă ca multe altele, dar ea face, mai mult decât celelalte, impresia unei societăţi liberale, deschise şi senine. Ignoră ordinea morală, rasismul şi sectarismul religiilor păgâne. Politica nu era spaţiul care să impună un ideal de morală individuală. Autoritatea romană se dizolvă treptat într-o libertate greşit înţeleasă. Prin procesul specific de sincretism religios, religia nu mai constituia o barieră. Zeii tuturor oamenilor, civilizaţi sau barbari, erau adevăraţi, ori erau acelaşi sub nume diferite, aşa cum un stejar e pretutindeni un stejar: Jupiter se traduce în greacă prin Zeus, iar în celtică prin Taranis. Imperiul păgân era o societate desacralizată. Toată lumea era pioasă sau redevenea astfel, însă legislatorul nu impunea nici cea mai mică obligaţie religioasă, cu excepţia respectării zilelor de sărbătoare.

În anul 57 d.Hr., la începutul Epistolei sale către locuitorii Cetăţii Eterne, Sf. Ap. Pavel ne înfăţişează realitatea imorală în care zăcea capitala imperiului: „Pentru că nu au încercat să îl aibă pe Dumnezeu în cunoştinţă, aşa şi Dumnezeu i-a lăsat în mintea lor fără judecată, să facă cele ce nu se cuvin, plini de fiind de toată nedreptatea, de desfrânare, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de purtări rele, bârfitori, grăitori de rău, (...) semeţi, trufaşi, lăudăroşi, născocitori de rele, (...) călcători de cuvânt, fără dragoste, fără milă, lipsiţi de înţelepciunea cea adevărată!” (Epistola către Romani, I, 28-31).

Este tocmai ceea ce Fericitul Augustin, trei secole mai târziu, într-o pagină unde examinează sistemul imperial cu multă detaşare, îi reproşează acestei civilizaţii: era lacomă de cuceriri, aspră cu săracii, întemeiată pe legături clientelare. Nu-i păsa decât de pace, prosperitate şi plăceri: împăraţii săi erau cu totul indiferenţi la moralitatea supuşilor şi la mântuirea lor (Cetatea lui Dumnezeu, 2, 20).

Deci, acestea erau aparenţele: o civilizaţie deschisă, o religie tolerantă, pe care cea mai mare parte a etniilor reunite în Imperiu se grăbesc să o adopte (atunci când, ca în cazul grecilor, nu o posedau deja). Ceva larg omenesc şi universalist, cel puţin în intenţii.

Singura soluţie de reuşită pentru această cultură şi civilizaţie a fost acceptarea lui Hristos şi a Evangheliei Sale, „Înţelepciunea cea adevărată”. Încreştinarea imperiului a facilitat şi moştenirea tuturor celorlalte structuri ale civilizaţiei care au rezistat în timp şi sunt folosite şi astăzi. Roma a învins lumea prin arme dar a supus-o prin culturalizare şi civilizaţie. Datorită acestei virtuţi intrinsece fiecărui cetăţean roman – humanitas –, s-a putut realiza procesul de romanizare, s-au impus dreptul, cetatea, sistemul de învăţământ, sistemul politic şi atâtea altele valabile şi astăzi în Europa.
STRICT AUTENTIC

 

 

NECHIFOR LIPAN ŞI TELEFONUL MOBIL

 

Activitatea de definitivare a numărului pe iunie al revistei noastre se desfăşoară în perioada Examenului de Capacitate, botezat anul acesta, din motive strict birocratice (s-a generalizat învăţământul de zece ani, dar s-a bâjbâit, ca de obicei, în privinţa procedurii), Testare Naţională. Tot ca de obicei, ca să iasă jocul frumos şi rezultatele să justifice fertila activitate a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, ca şi pe cea a Serviciului Naţional de Examinare şi Evaluare, s-a dat un subiect previzibil. Reamintim că anul trecut li s-a cerut elevilor să caracterizeze un personaj dintr-un roman. Cum cel mai predat (dar şi cel mai necitit) roman este, la ciclul gimnazial, „Baltagul”, majoritatea elevilor au caracterizat-o pe Vitoria Lipan. Anul acesta li s-a cerut să demonstreze că o operă studiată este un roman. Ce altceva puteau alege bieţii candidaţi în afară de „Baltagul”? Deşi nu l-au citit, deşi nu le place, deşi n-are nici o legătură evidentă cu atmosfera lumii în care trăim, deşi mulţi dintre ei n-au văzut o oaie decât la televizor, deşi la o anumită vârstă e bine să înveţi că dreptatea se caută şi se înfăptuieşte pe căi legale, a trebuit să vorbească despre acest roman. Colac peste pupăză, un bătut în cap însărcinat să alcătuiască subiectele i-a obligat să întocmească o scrisoare, datată 14 iunie 2004, în care să-i relateze unei prietene deliciile vacanţei de vară pe care tocmai şi-o petrec la bunici, într-un sat de câmpie. Candidatul trebuia să spună, cu alte cuvinte, că în ziua de 14 iunie, când toţi absolvenţii clasei a VIII-a se află în sala de examen, el se găseşte la ţară, sub tegminae fagi! Cumplit meşteşug de tâmpenie! Precizăm că nerespectarea datei scrisorii putea fi sancţionată cu anularea lucrării.

Inaderenţa elevilor la o asemenea literatură s-a oglindit în mediocritatea comentariilor, iar absurditatea subiectului scrisorii a dus la compoziţii foarte chinuite. S-au adăugat, ca în fiecare an, numeroase perle, între care contemporaneizări stupid-parodice de felul compunerii de mai jos, descoperită de către d-na profesoară Gheorghiţa David (Liceul Pucioasa), la unul dintre centrele de corectare din Târgovişte, şi transmisă nouă în copie xerox de către dl profesor Gheorghe Constantin, de la Colegiul Naţional „Vladimir Streinu” din Găeşti.

Nu ştim ce să spunem despre autenticitatea absolută a textului pe care-l reproducem mai jos. Dulcele urmaş al lui Trăznea în lucrarea căruia a fost descoperită (şi care n-a depăşit nota 2,50) pare a nu fi el autorul comentariului batjocoritor de calitatea căruia probabil că nu şi-a dat seama. Ne închipuim că, agasaţi de texte care n-au nici o legătură cu viaţa lor (un alt roman din manualele alternative pentru gimnaziu este „Moromeţii”), nişte elevi puşi pe şotii au pus în circulaţie un comentariu caricatural. Micul Trăznea va fi avut asupra lui o copie şi, profitând de indulgenţa supraveghetorilor, a pus şi el pe foaie ce-a avut prin buzunare. Dar nu poţi şti niciodată. Dacă acem în faţă un viitor autor de proză mizerabilistă, în felul celui pe care „România literară” îl publica nu demult?

Á bon entendeur, salut!

(T. C.)

 

 

ROMANUL „BALTAGU"

Romanul este opera literară în proză, are mai multe personaje. Personajul principal al acestui roman este Nechifor Lipan deoarece el a fost victima al acelor jefuitori care i-au furat telefonul mobil, un scuter şi cinci mii de euro. Când a văzut că ia luat tot ce-a avut, a plecat acasă amărât şi bătut şi ia povestit lu taicăsu Mihai Eminescu tot ce s-a întâmplat. Atunci Mihai Eminescu şi-a luat un avocat, i-a cumpărat lu Nechifor lipan alt telefon mobil că nu mai avea şi i-a dat în judecată pe hoţi. După ce ia prins pe hoţi Nechifor Lipan i-a omorât pe hoţi cu sabia şi pe urmă le-a dat foc. După ce a terminat cu hoţii, taicăsu lu Nechifor Lipan s-a îmbătat împreună cu soţia lui care o chema Otilica Cazimir şi l-a bătut pe Nechifor Lipan încât nu mai ştia de el. Apoi Nechifor de supărat ce era s-a îmbătat şi el şi s-a dus la discotecă. Acolo l-a întâlnit pe fratisu George Coşbuc s-au bătut acolo până l-a omorât pe Nechifor Lipan. Cojbuc de disperare că l-a omorât s-a împuşcat cu calaş şi aşa s-a terminat romanul Baltagu.

 

 

 

 

 

POEZIA ACASĂ

Iulian Filip

Valeria Grosu

Poeta din satul meu

Mă întreba la Chişinău maestrul Tudor Gheorghe, ba nu mă întreba, mi-a zis! – abia după ce m-a auzit explicând ce e satul Sofia cu fântână în fiece a doua poartă –, mi-a zis că a înţeles poezia mea La Sofia, pe care o descoperea în acea primă antologie bucureşteană de poezie basarabeană Constelaţia lirei. Azi nu mai e nevoie să explic nimănui, toată lumea ştie: Sofia e cel mai frumos sat din lume, iar una din componentele frumuseţii pline a baştinei e din actorii, pictorii, scriitorii, pe care i-a pornit la creştere, la devenire: prozatoarea Lida Istrati, pictorul Vasile Toma, actorii Iulian Codău şi Iulian Pâslaruc, poeţii Valeria Grosu şi Iulian Filip.

Valeria Grosu şi-a păstrat o candoare şi un cumpăt firesc, care îmi aminteşte de ograda buneilor din Strâmbeni, mahalaua Sofiei, unde a copilărit şi a crescut tata, şi unde mai ales felul de a fi al mămucăi Antonia îmi părea emblematic pentru această parte de Sofie. Poeta a crescut gard în gard, în imediată vecinătate cu bunicii mei, dar am luat aminte că e Valeria Grosu când mai multă lume a prins a se întreba de unde e? De unde vine? Venea de acasă.

Volumele autoarei sofiene Chip şi suflet (1979), Ninsori şi privighetori (1988), Schimbarea la faţă (1990) au tonalitatea unui mergător pornit dintr-un sat care a ştiut în toate timpurile să ţină uşile bisericii deschise – chiar în cele mai ateiste timpuri.

 

Lună plină, copilăria mea

Lună plină, biet felinar demodat
Urcând spre cer bătrâneşte, cuminte,
Doar eu îţi văd ochiul înlăcrimat
De vânt şi aduceri aminte.

Doar eu te ştiu de pe când aveai
Nărav de fiară nepământească;
Aici dulce şi tandru adulmecai
Dincolo totul ardea ca iasca.

Dezastru lăsai în câmp. Şi rubine.
Apoi sătulă de jocul acela nătâng
Coborai vinovată pe prispă la mine
Să mă iscodeşti, de ce plâng.

Umbletul tău mătăsos îmi alina
Singurătatea neştiutoare, frica de noapte.
Lună plină, copilăria mea
Roşie, clară, sălbatecă
Pe muchia zării păşind lunatecă.
Celui dintâi

Stihiile lumii: apa, focul, ninsorile
Îmi sunt de la o vreme carte de căpătâi.
E zi, e noapte, citesc în ea scrisorile
Poetului celui dintâi.

Nimeni nu-i cunoaşte numele,
A fost femeie ori bărbat,
Dar i-o fi trecând chipul când saltă humele
Pe sub oraşul cutremurat.

Şi lacrima lui o fi scăpărarea
Din cer, când explodează bolidul
De-ţi sărează aşa, fără veste, mâncarea
Ori mai rău, îţi sparge şi blidul.

Iată, e primăvară, ia aminte
La vârcolul puhoiului!
În apele tulburi poate că mai asfinte
Aurul frunţii lui …

Iar dacă vor fi ninsori – şi vor mai fi,
Lasă-te pradă fulguirii de şoapte.
Ştie el când poate veni
Într-o singurătate.Exod

Peste trupul meu adormit
şi plaja lividă ronţăind înfometată nisip
şi alge încă scuturându-se din lună, încă
zvârcolindu-se în lipiciosul argint,
peste – toate la un loc – această putredă punte
trece noapte de noapte bizarul alai:
Mânjii întâi, născuţi în abator,
fiindcă eu întârziam să mă nasc,
mieii veniţi pe lume
atârnând de grindă cu capul în jos,
fiindcă n-am trezit pe Dumnezeu cu urletul meu
ci am scâncit tremurând îmbrobonată de sânge,
puii de curcă, lungani, caraghioşi
vânturaţi cu lingura în ciorba cu palide stele.
Apoi pisicile mâncându-mi fluturii.
Apoi grădina înghiţindu-mi pisicile.
Apoi crucea şi Tu în ea pironit,
evaziv, prelins aproape de tot în lemnul tămâios,
şi trezirea mea, în urma a toate orbecăind
către raiul blazat
în care ochii plânşi mi-i deschid.Incident

În faţa mării sunt ca o gânganie
Ce-şi trăieşte atât de intens şi dramatic
Copilăria titanică,
Încât îi cresc gigantice aripi

Ce flux enorm de suflare poate să provoace
Un hău albastru brusc răscolit
Într-o caraghioasă micime
Într-un fir de nisip incidental stârnit
În sferica lui menire

Şi ce absurd e atunci că încape
În numai două maluri
Uriaşa mea viaţă
Că vine să ia Leviatanul
Un biet vâslaş înaintând dogmatic
Prin ceaţă.Vaer în plopi

Ascult şi voi să te-nţeleg
Vaer în plopi, solie vălmăşind
Cuvintele în pământesc veşmânt
Să poată ajunge sensul lor întreg

Şi care nu ajunge niciodată,
Rămâne sus, se răsuceşte-n sine,
Se face simplu vânt vuind în noapte
Şi-n dimineaţă – frunză în ruină

Un alfabet străvechi, în cuneiforme
Prea încifrat sau prea naiv, sau poate
Prea plin de anume tâlcuri şi de noime
Pe care mintea mea nu le încape.

 

 

 

 

RAFTUL DE SUS

Mircea Constantinescu

 

 

PASTERNAK – O REVELAŢIE

Nu, titlul nu-i ironic. Pentru că nu celebrul „Dr. Jivago” mi-a fost o revelaţie, ci tocmai acest volum, „Sub înaltă protecţie” (Polirom, 2002, trad., postfaţă, note de Maria Dinescu). Mă voi explica...Înainte de a fi pentru mine un roman, „Dr. Jivago” a reprezentat „un caz”; unul care mi-a turmentat adolescenţa: culcuşit pe persanul ros dintr-o sufragerie provincială, alături printre trei-patru adulţi, am aflat prin „Vocea Americii” hârâită de un Philips cariat că un manuscris sovietic (microfilmat?!?) a ajuns în Occident, unde a fost transformat într-o carte tradusă în mai multe limbi circulante şi blagoslovită cu Premiul Nobel, premiu pe care scriitorul n-a primit aprobarea să şi-l revendice ridice, ba, suplimentar, i s-a închinat un cor de osanale ticăloase ce aveau şi să-i apropie intempestiv suspect sfârşitul chiar, hm hm, la Peredelniko, „satul de creaţie” al scribilor sovietici. (Să nu induc în eroare: despre decesul scriitorului am aflat câte ceva doar graţie generoaselor informaţii/comentarii ce flanchează prezenta ediţie). Stilul atacurilor concertate asupra unuia sau altuia dintre autorii notabili a fost prelungit, din perioada stalinistă, cu succes garantat şi în anii domniilor unor Hruşciov & Brejnev. Ce-i drept, nu s-au mai întocmit liste cu scriitori cărora să li se „taie respiraţia” ca pe timpul ţarului Vissarionovici, totuşi, avea grijă KGB-ul ca ereticii să-şi bage minţile-n cap, că de nu... li se vor înmâna paşapoarte de persona non grata... vezi Soljeniţân ...Revenind, vor curge peste mine mai bine de trei decenii până când să citesc ( şi să nu fiu entuziasmat de...) romanul cu pricina, altminteri singurul publicat antum. Motivez, subiectiv: o carte tristă mohorâtă „neclară”, unde sunt obscurizate obturate prin falii şi canioane anacolutice drame tragedii iubiri idealuri...Nu a fost primul, nu a fost ultimul Nobel atribuit în principal pe criterii extraestetice. Mai puternici, mai ruşi, mi s-au părut Bulgakov şi Babel; despre aceştia, numai de bine, dar altă dată...Dar, vai, nu pot să părăsesc arena fără să (re)amintesc că prima povestire a lui Soljeniţân, câteva pasaje din „Salonul canceroşilor” şi, fireşte, momentele/schiţele literare din documentarul non-fiction despre Gulag, n-au justificat decât tot politic obţinerea premiului Nobel...Apoi: Soolinka, Naipaul, Gardimer, Coetzee, câţi şi câte...

„Sub înaltă protecţie” însumează fragmente de roman, nuvele, povestiri, schiţe memorialistice, eseuri critice dar mai cu seamă produce dovada realei şi minunatei originalităţi a unui mare scriitor rus, pe care n-aveau cum de ce să-l „convingă” revoluţia bolşevică sau ideologii leninisto-troţkişti. Un poet – echivalentul românesc, ţinând cont că Pasternak e cunoscut ca prozator, ar fi Fănuş Neagu...– nu numai prin graţia dezinvoltă cotropitoare a forţei transfigurării, dar mai ales prin eleganţa naturalităţii (ecologice, da!) prin care sunt asamblate riguros dar patetic dar sentimental regnuri diverse precum şi registre stlistice la prima vedere discordante sau incongruente. Paginile despre Scriabin, despre Gorki, despre Blok, despre Maiakovski, despre Esenin, despre...despre părinţii săi (Tatăl desenează excelent, fiind ilustratorul cărţilor contelui Lev Tolstoi; mama e pianista familiei; anturajul e pe măsură...), aproape-aproape că răscumpără un Nobel prematur...Poezia conţinută în aceste rânduri – nota bene: regăsită şi în limba noastră! – mi s-a părut varianta cea mai plauzibilă a antropomorfismului rusesc, şi, vă jur cu mâna pe cord, că am trepidat pe fotoliu şi am lăcrimat prin cotloane tot citind poeţi ruşi (în traducere..., niciodată n-am luat mai mult de 8 la Limba Rusă, şi aşa cred că, în realitate, profa, ucraineancă, mă aprecia mai mult pentru că...citesc literatură...româneşte...), astfel că mă declar capabil să disting – tot subiectiv, cum altfel? – locul unde zbârnâie geniul şi locul unde lăcrimează lăutarii...Doar puţine (oh, spaţiul tipografic!) exemple de prestidigitaţie executată de Pasternak îmi voi permite să inserez aici: „Vârfurile culturii sunt atinse de omul care ascunde un Savonarola îmblânzit. Un Savonarola neîmblânzit o distruge. – ...geniu, singurul lucru care eliberează de destinul din timpul vieţii în folosul celui de după moarte. - Era noapte pe tot întinsul umedei conştiinţe ruseşti. – Această pată albă de tăcere zornăia acum în urechile bătrânului. - Pe pământ erau aşezate din loc în loc, ca nişte căpiţe de fân, forme uluite de tăcere. Se odihneau. - Vederea pătuţului gol le-a smuls pielea de pe voci. – ...în el se stârnea febra pulmonară a sticlelor de lampă. - Deodată a trecut în zbor o clipă de o consistenţă atât de aparte...- Aerul părea tăiat în două... cu ferăstrăul... – Aşa călătoreau oamenii în vara aceea, ultima în care viaţa mai părea încă să i se adreseze fiecăruia în parte...-...aşezate în formaţie strictă păhărelele de vodcă vioaie şi cât se poate de odihnite.- ...mestecenii încercau să desluşească ceva, privind cu toţii în direcţia din care venea toamna.- ...albea şi se turtea aerul copt al după-amiezii...- Tătarii... aduceau şi descărcau hălci de carne albastră cu capete de marmură inteligente. - ...totul joacă în scânteile de bere ale arşi# 5;ei cafenii. -...goneau nebuneşte pe zăpada surdă... feciorelnică.- ...înfulecând parcă din picioare şi din ochi o genială carte de piatră” etc.

Dacă nu aş fi păşit prin refugiul moscovit al contelui Tolstoi, poate că aş fi mai puţin radical când susţin că un pasaj din fragmentul memorialistic „În ajunul primului război mondial”, respectiv acela prin care Pasternak reface itinerarul emoţional de la moartea lui Lev Nikolaevici, face cât un întreg tom destinat unui Jivago...Din nefericire, din nou sunt obligat să-mi diminuez argumentaţia, îngrădit de parcela ce mi-a fost arendată :”...Acasă am aflat că, după ce plecase de la Iasnaia Poliana, Tolstoi, oprit din drumul său de o boală, şi-a dat sufletul în halta de la Astapovo ( Nota bene: in volumele traduse/comentate de I.Ianoşi, această clipă astrală este împlinită dintr-o altă perspectivă...) şi tata a fost chemat acolo printr-o telegramă. Ne-am pregătit la repezeală şi am pornit spre gara...(...).Pământul fusese deja argintat de primele geruri şi aurul nescuturat al mestecenilor îl înrăma pe linia hotarelor, şi acest argint al gerurilor cu acest aur al mestecenilor zăceau pe sfânta şi supusa lui bătrâneţe ca o bijuterie discretă, aidoma foiţei de aur sau poleielii argintii de pe turla unei biserici.(...) Se aflase probabil că defunctului i se face portretul..., şi cei veniţi să-şi ia rămas- bun au fost rugaţi să iasă din cameră.(...) Dintr-un colţ îndepărtat a păşit repede în întâmpinarea tatălui meu, cu ochii plânşi, Sofia Andreevna şi, apucându-l de mână, rosti cu înfrigurare şi sacadat, printre lacrimi: «– Ah, Leonid Osipovici, prin ce-am trecut! Doar ştiţi cât l-am iubit!» Şi a început să povestească cum a încercat să se sinucidă când a plecat Tolstoi, cum s-a înecat şi cum a fost scoasă aproape moartă din heleşteu. În cameră zăcea un munte cam cât Elbrusul, iar ea era o stâncă mare, de sine stătătoare, a acestuia. Camera fusese copleşită de un nor de furtună cât jumătate de cer, iar ea era un fulger al lui. Dar ea nu ştia că are dreptul la tăcere al stâncii şi al fulgerului... Ea însă se justifica şi îl ruga pe tata să-i fie martor că prin loialitate şi înţelegerea ideilor lui îi depăşise pe rivali şi că ar fi ştiut să-l păstreze pe cel mort mai bine decât ei. Doamne, mă gândeam, în ce hal poate fi adus un om, şi chiar mai mult decât un om:soţia lui Tolstoi.(...) Cătunul de cale ferată Astapovo devenise în ziua aceea, tabăra ziarisicii mondiale, cu toate zgomotele ei discordante. Bufetul gării avea dever mare, chelnerii nu-şi mai vedeau capul de treburi şi abia reuşeau să facă faţă cerinţelor, tot împărţind în grabă biftecuri rumenite în sânge. Berea curgea şuvoi.(...) Cântând Veşnica pomenire, studenţii şi tinerii au trecut purtând sicriul..., au ieşit pe peron..., şi l-au aşezat în vagonul de mărfuri. Mulţimea de pe platformă şi-a descoperit capetele..., trenul a pornit încet în direcţia...(...) Părea întrucâtva firesc că Tolstoi îşi găsise liniştea lângă drum, că se petrecuse ca un pelerin, în apropierea căilor de circulaţie ale Rusi ei de atunci, pe care eroii şi eroinele sale continuau să zboare şi să se rotească în cercuri, privind pe fereastra vagonului la gara amărâtă ce le ieşise-n cale; nici nu ştiau că ochii ce i-au urmărit o viaţă întreagă, îmbrăţişându-i din priviri şi nemurindu-i, s-au închis, pentru totdeauna, aici”. (ETC. ETC.). Doamne, şi cât pot să-l mai invidiez pe Pasternak! Nu pentru că a scris „Dr. Jivago” - dacă aveau suficient cinism sau humor, autorităţile i-ar fi permis să-şi ridice cecul şi să rostească Laudatio la Stockholm cu condiţia să se rostuiască urgent şi creştineşte cu vreuna dintre balerinele abandonate de I. V. Stalin şi refuzate de pleşuvul miner şi „autor” de „memorii” Hrusciov (Hroutschew, conform grafiei stângiştilor occidentali care ne invidiau pe noi pe ruşi pe bulgari pe cehi... pentru Raiul în care convieţuim...), – ci, simplu, pentru că a înmărmurit o secundă din nemurirea acelui conte Tolstoi. Pe care, hm, e zadarnic să-l mai invidiez(i).

 

 

 

 

SPIRITUALITATE

Pr. Marian Lincă

 

EMINESCU ŞI BISERICA

 

La nici un poet sau scriitor al neamului nostru nu găsim atâtea contraste izbitoare: frica şi lupta cu moartea, nădejde şi haos, credintă şi apostazie, ridicare şi cădere, pierdere şi regăsire, zbor şi neputinţă, topire în tot şi reculegere în sine, sfârşit tragic şi dăinuire în eternitate ca la „marele maestru al gândului înaripat”, genialul poet Mihai Eminescu. Fire sensibilă si dură, temperament coleric, înteles sau izolat de contemporani, „Luceafarul” poeziei româneşti a fost prins sau angajat într-un labirint din care n-a mai putut ieşi, plătind “moneda lui Caron” prea devreme.

Bântuit de stihiile lumii si ursitorile pământului de la naştere (15 ian. 1850), chinuit de îngerii morţii si demonii vieţii pâna la moarte (15. iun. 1889), s-a stins ca o stea, dar a dat naştere „galaxiei poeziei româneşti”.

Dacă dăm la o parte colbul de pe scurta şi amara sa viată, vedem că „geniul absolut al neamului şi al spiritualităţii româneşti” s-a contopit desăvârşit cu sufletul poporului, cu viata, strădaniile şi idealurile lui; i-a cunoscut simţirea si viaţa religioasă, prin lectura, prin observare şi participare personală; a cunoscut şi a arătat cu autoritate şi competenţă de geniu nedezminţit, contribuţiile capitale şi salutare, istorice, culturale, artistice, lingvistice, patriotice ale Bisericii Ortodoxe Române, şi ca unul care a căutat „cuvântul ce exprimă adevărul” a numit Biserica Ortodoxă „mama neamului românesc”, „maica spirituală a poporului român”.

Ca om al veacului său, când religia ortodoxă şi instituţia ei, Biserica, făceau parte de temelie din concepţia si structura spirituală a societăţii româneşti din acea vreme, când ele erau factori oficiali de educaţie si instrucţie, Mihai Eminescu a primit si el, copil fiind, atât în familie, îndeosebi la mama sa, cât şi în şcoală, asemenea educaţie si instrucţie religioasă. Se ştie ca Raluca Eminovici era o credincioasă ferventă şi o atentă păstrătoare a tradiţiei în tot ce avea ea mai autentic. Zestrea de aur a spiritualităţii creştine o va moşteni şi „Mihăiţă” care-şi asculta şi îşi iubea mama nespus de mult, „singura mângâiere acceptată fiind doar a mamei sale Raluca”. Peste ani, moartea mamei (1876) va declanşa în sufletul lui Eminescu furia împotriva neantului şi legilor dure ale naturii, justificând atitudinea sa prin nemuritoare versuri, coborând „mânecarea adâncă” până la origini, la Zamolxe, Traian sau Decebal...

Trăindu-şi copilăria în vatra satului, Mihai Eminescu era familiarizat cu lăcaşurile de cult ale Ortodoxiei, întrucât tatăl său Gheorghe Eminovici (fiu de cântăreţ bisericesc) va cumpăra la stăruintele mamei sale, Raluca, o bisericuţă din lemn veche, de la începutul veacului, cu 250 de galbeni, de la boierul Murguleţ. De foarte multe ori, „dulcea mamă” îl va duce la slujbele ţinute în această bisericuţă, învaţându-l primele rugăciuni sau împartaşindu-i cunoştinţe elementare de religie. Copilăria ii va fi marcată existenţial şi de alte părţi considerate sacre în tradiţia populară, adică hotarele şi răscrucile, dar mai ales obiceiurile magico-mitologicale variate şi diverse. Caietele-manuscris constituie o adevarata bogăţie în acest sens. Nu-i erau străine nici ritualurile populare de alungare a bolilor, nici cele de apărare împotriva strigoilor, nici jocurile de Rusalii ale căluşarilor, nici cele de invocare a ploii binefăcătoare. Ca exuberanţă a elementelor, natura eminesciană, lasă să transpară în faţa ochilor extaziaţi ai poetului infuzia divinităţii în lume, „care nu se organizează într-o viziune strict religioasă, ci metafizic-magic-poetică”. Sentimentul religios a fost potenţat însă şi de vizitele făcute la mănăstirile din apropiere. S-a întâmplat (întamplarea fiind auxiliarul lui Dumnezeu, după definiţia dată de Mihail Sadoveanu) ca Mihai Eminescu să aibă în familia de rude apropiate şi câteva călugariţe şi călugări, mătuşi şi unchi, surorile mai mici şi mai mari ale mamei sale, Raluca Juraşcu; fiicele stolnicului Vasile Juraşcu de la Joldeşti au fost călugăriţe, pe numele lor monahale: Fevronia, Olimpiada si Sofia. De asemenea şi doi băieţi ai stolnicului s-au călugărit: Costache-Calinic şi Ioan-Iachint. A mai existat şi o rudă mai îndepartată, Luchian Juraşcu - protosinghel la Iaşi.

Toate mătuşile poetului au vieţuit la mănăstirea Agafton, care se afla la 5 km de Botoşani. Iniţial, mănăstirea a fost un schit construit de sihastrul Agafton înainte de 1729, pentru ca mai târziu să devină mănăstire de călugăriţe. Astăzi ea se află pe teritoriul comunei Mănăstirea Doamnei din judeţul Botoşani.

Copilul cu har de poet şi-a manifestat predispoziţiile peregrine prin vizite la mătuşile călugariţe, care-l primeau cu toata atenţia pe cel preursit să devina Luceafarul poeziei româneşti. El găsea aici habitatul său preferat. Mănăstirea Agafton, cum a vazut-o şi a prezentat-o un scriitor-preot, se afla „în fundul unei tipsii uriaşe, cu marginile împletite de dumbrăvi şi coline. Turlele ei străjuiesc deasupra codrilor ce par a o cuprinde din toate părţile” (Gala Galaction). În mijlocul acestei sublime măreţii terestre, nervii lui vibrau ca o harpă eoliană la orice adiere a vântului. Junele cu „cap de Apollo” va continua vizitele la Mănăstirea Agafton şi după ce va începe să scrie şi să publice poezii. S-a presupus că, în 1875, a fost de faţă la o „juruinţa monahală” (Gala Galaction), iar pe un Pateric (carte ce cuprinde vietile sfinţilor), copie manuscrisă, a făcut o însemnare autografă după ce l-a citit.

În oraşele în care a locuit, Mihai Eminescu şi-a ales gazde pe la mănăstiri. În Iaşi, prima locuinţa a fost o casă din curtea Bisericii Trei Ierarhi, iar după ce l-a cunoscut pe Ion Creangă, a stat un timp, împreuna cu acesta, într-o chilie a mănăstirii Golia. Mai târziu vor merge împreună la mănăstirea Agapia. În 1877, poetul va veni singur la mănăstirea Văratic din apropierea Agapiei, ca s-o vadă pe poeta Veronica Micle, care-şi petrecea aici (unde va şi muri şi va fi înmormântată, în acelaşi an cu poetul) lunile de vară într-o casă lăsată de mama sa. În aceeaşi vară, Eminescu îşi va petrece concediul o lună (iulie) la mănăstirea Râşca. A preferat Râşca anume pentru că era ctitoria lui Petru Rareş, fostul domn al Modovei, copilul nelegitim al lui Ştefan cel Mare şi urmaşul său la tron. Mănăstirea îl preocupa ca istorie naţională şi literară. În ea au fost ţinuţi în detenţie patrioţii revoluţionari de la 1848, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu.

În noiembrie 1877, Mihai Eminescu se va muta la Bucuresti, lucrând ca redactor la ziarul cotidian „Timpul”, împreună cu Ioan Slavici şi Ion Luca Caragiale. Întâia locuinţă bucureşteană, cu chirie, a avut-o poetul într-o chilie a mănăstirii Caimata, ctitorie a ceauşului Nicolae şi a Stanei Buzoianu (din 1732). Mănăstirea va fi darâmată în anul 1890, fiind în calea bulevardului est-vest. Astăzi la întâlnirea străzii Sfinţilor cu fostul Bulevard al Republicii, un semn indică locul unde a fost mănăstirea Caimata.

Să-l însoţim pe autorul „Scrisorilor” pe ultimul drum şi popas la Mănăstirea Neamţ în toamna anului 1886. Era dupa întunecarea recidivată. O mărturie recentă atestă faptul că în ziua de 8 noiembrie, sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail si Gavriil, deci ziua onomastică a poetului, a cerut să se spovedească şi să se împărtăşească cu Sfintele Taine. Preotul duhovnic a notat pe cartea sa (Molitvelnic) următoarele: „În ziua de Sfinţii Voievozi, în anul 1886, m-au chemat la Mănăstirea Neamţ, la bolniţă şi l-am spovedit şi l-am împărtăşit pe poetul Mihai Eminescu. Şi au fost acolo şi Ion Gheorghiţă din Crăcăoani, care acum este primar. Iar Mihai Eminescu era limpede la minte şi numai tare posac şi trist. Şi mi-au sărutat mâna şi au spus: «Părinte, dacă mor să mă îngropaţi la tărmul mării şi să fie într-o mănăstire de maici şi să ascult în fiecare seară ca la Agafton, cum cântă Lumină lină»" (Valeriu Anania, „Ipostaze lirice eminesciene", în „Telegraful Român", 1-15 iunie 1989, pag. 1).

Cele ce au urmat se cunosc... De la Mănăstirea Neamţ, Mihai Eminescu s-a dus în oraşul natal, Botoşani, şi a locuit în lipsuri şi sărăcie împreună cu sora sa, Henrieta, care era paralizată. A constituit apogeul dramatic al biografiei eminesciene. “Priveliştea acestor doi fraţi, geniul în decadenţă şi sora animată de iubire frăţească, bolnavă şi neputincioasă, vieţuind laolaltă şi alinându-şi reciproc suferinţele, completează cu o notă shakespeariană viaţa lui Eminescu” (Gala Galaction)

 

 

 

 

GEOCIVILIZAŢIE ROMÂNEASCÃ

George Coandă

 

PRIMA UNIVERSITAS TARGOVISTENSIS ÎN EPOCA
LUI MATEI BASARAB (I)

Epoca domniei lui Matei Basarab (1632-1654), afirm cu convingere, a fost una de profundă renaştere românească în interferenţialitate cu Renaşterea europeană, iar faptele de ctitorism cultural ale voievodului sunt şi astăzi, prin semnificaţia lor, un strălucit şi paradigmatic testimoniu. Şi printre aceste fapte, la loc de predominanţă în contextul creaţiilor mateine, s-a aflat şi constituirea primei instituţii de învăţământ superior din Ţara Românească – „şcoală de înaltă învăţătură”, cum era numită în epocă –, în capitala domnească Târgovişte, de fapt fiind vorba de complex academic. Un complex marcat de trei etape de formare: Şcoala de slavonie, al cărei început se pare că s-a produs în vremea anterioarei domnii, aceea a lui Leon Tomşa, dar pe care Matei Basarab a încadrat-o mai bine didactic; Şcoala slavo-română, cursurile sale continuându-le pe cele ale Şcolii de slovenie în acelaşi spaţiu, cel al palatului Mitropoliei Ţării Româneşti şi, după unele informaţii, mai mult sugestii, şi la Curtea Domnească; Schola greca e latina (Şcoala greacă şi latină), forma cea mai evoluată a acestor „şcoli de înaltă învăţătură” şi care, între 1646 şi 1651 a funcţionat – conform cercetărilor întreprinse de unii istorici târgovişteni – în casa postelnicului Constantin Cantacuzino, existentă, în acel timp, pe locul unde, mai târziu, a fost construită o altă casă, în stil brâncovenesc, şi care astăzi găzduieşte Muzeul tiparului şi cărţii vechi româneşti. (N.B. Mă văd obligat să amendez acum o eroare pe care am făcut-o cândva într-un articol şi o mai fac unii istorici şi astăzi: nici una din aceste şcoli nu a funcţionat la Mănăstirea Stelea, eroarea venind dintr-o confuzie, şi anume din aceea că în chiliile sale a fost adăpostită o şcoală grecească de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi până pe la 1840 şi printre ai cărei elevi s-au numărat, Vasile Cârlova, Grigore Alexandrescu şi Ion Heliade-Rădulescu, cf. Nicolae Stoicescu, Cristian Moisescu, „Târgoviştea şi monumentele sale”, Ed. Litera, Bucureşti, 1976, p. 236).

Cum asupra acestui „moment şcolar” renascentist m-am mai oprit în alte câteva articole, dar şi într-o monografie despre evoluţia învăţământului superior din cetate, încerc, de astă-dată, pentru că mi-a scăpat din vedere acest aspect, să proiectez apariţia acelei mateine Universitas Targovestensis într-un context de geocivilizaţie europeană.

Se poate spune cu certitudine că atât Matei Basarab şi doamna sa Elena, cât şi cărturarul umanist al vremii Udrişte Năsturel, care au militat pentru un învăţământ în limba neamului şi pentru organizarea „şcolilor de înaltă învăţătură" de tip umanist, considerate a fi parte dintr-un viguros curent de acţiune internă vizând ieşirea din sistemul economic impus de cucerirea otomană, cum corect a perceput fenomenul Victor Papacostea în lucrarea sa „Civilizaţia românească şi civilizaţia balcanică”, au înţeles că, numai integrând cultura românească în cultura Europei renascentiste, neamul va fi salvat. Şi, astfel, Schola greca e latina, a fost calată, nu mimetic, ci creator, pe modele universitare, cu deosebire vest europene, o influenţă benefică exercitând-o Vaticanul prin oficiul său Propaganda Fide al cărui reprezentant la acea şcoală era eminentul profesor Pantelimon Ligaridis, şi care informa regulat, în scris, oficiul asupra acţiunilor sale în acea şcoală. Aşa s-a făcut că unii absolvenţi erau îndreptaţi să-şi desăvârşească studiile în şcolile catolice din Transilvania şi la Roma.

 

 

 

REMEMBER

Victor Petrescu

 

AGONIA SOCIETÃŢII SCRIITORILOR ROMÂNI…

Tudor Arghezi (21 mai 1880 – 14 iulie 1967) a fost un mare nume şi în creaţia publicistică. În numeroasele colaborări la ziarele şi revistele vremii sau în celebrele „Bilete de papagal” a redactat mii de tablete, „bilete”, „efemeride”, cu o mare varietate de subiecte (cultură, literatură, artă), asupra cărora se apleacă cu acidul său spirit critic. Într-o serie de asemenea articole biciuieşte cu cuvântul său inegalabil, stări anormale ale lumii literare şi artistice. Abordează subiecte de strictă actualitate ale vieţii literare contemporane lui („Ce se cheamă scriitor?”; „Ce e poezia?”; „Un congres al scriitorilor”; „Scriitori şi ziarişti”; „Clacă literară”; „Literatură de tren”). Din această serie reproducem articolul de mai jos. (publicat în „Facla”, an VIII, nr. 36, 8 sept. 1912, p. 725-726) pentru tonul incisiv la adresa conducerii de atunci a Societăţii Scriitorilor Români.

Privesc o stea pe fundul obscur al cerului noaptea. De astă-vară până astăzi, s-a mişcat, pe nesimţite, şi de unde pâlpâia sub jghiabul casei, acum străluceşte, la aceiaşi oră, cu mult mai departe. * Mă uit la copacii de sub fereastră. De astă-vară până azi, au rodit şi foile ostenite încep să lunece galbene, din ramuri pe pământ. * Şi s-au schimbat costumele, îndeletnicirile oamenilor, s-au clădit case noi, s-au dărâmat altele. E rece vântul şi rece lipsa lui. Obiceiul luminii s-a deosebit ca şi apucăturile animalelor. Vitrinile prăvăliilor se îmbracă de iarnă. Un avânt nou îşi împrăştie sensaţiile noastre cu o tristeţă nouă. Totul trăieşte. Bulgarii îşi ascut săbiile, flota de oţel a coastelor de nord franceze se strămută odată cu constelaţiile în Mediterană, Marakeşul a căzut, doctorul Quéry a descoperit serul antisifilitic, China se civilizează. Singură Societatea Scriitorilor Români nu se ştie ce face. * Mă gândesc la frunzele-i vecinic galbene, la preşedintele-i veşted, la tenacitatea în trândăvie a celei mai spirituale societăţi. * Sunt câteva luni de când, tot cu Facla alături, m-am uitat într-o seară orientală, de râncezeală bizantină, prin gaura uşii, în odaia acestei matroane şi am găsit-o dormind cu nişte caşcaval în gură. Am lovit în uşă, s-a deşteptat speriată Cucoana, s-au dat la mine slugile, deşteptate din bucătărie, mopşii cu dinţi de lână, treziţi din lada cu gunoi. Zarvă şi chiot, gălăgie şi… caniculă. Ţaţa română adormi iarăşi în slugile şi căţeii săi. * Somn să le fie lor dulce ca moartea; de dumneaei şi de d-lor n-am să mă mai ocup decât atunci când vreo mână de membrii decişi, decişi la Dumnezeu ştie ce lucru, m-ar chema, dacă vor avea nevoe, la o renaştere şi la un zbor cu praştia, prin societate. * Mă mulţumesc să constat că tot răgazul pe care l-am dat, cu riscul de-a fi învinovăţit de cei mai strâmbi din colegii mei, uneori şi de necontinuitate, n-a slujit la nimic; că societatea noastră nu vrea să trăiască şi că strângerea scriitorilor la un loc, cum am mai spus, e un prilej pentru câţiva inşi, desarmaţi pe alte terenuri, de-a trage din el foloase şi vanitate. * Văd pe scriitori tânjind în faţa halbelor, sorbindu-şi cafeaua, la cafenea. Aud uriaşele lor gugumănii, cancanele de mahala ale poeţilor şi ale prozatorilor. Societatea, e nu ştiu unde, cine ştie unde, într-o planetă oarecare de mucava. * Într-una din şedinţele furioase pe care le provocasem, subt propunerea mea şi ca să dea publicului iluzia că trăieşte, comitetul primise să se ia oareşicari măsuri în ce priveşte editura, pentru ca scriitorii lipsiţi, fără funcţii bine plătite şi sinecuri politice, să se bucure omeneşte de munca loc. Se făcuse atunci o comisiune, cu datoria de a regulamenta raporturile dintre cei cari scriu şi cei cari fac bani cu scrisul lor. O comisiune de formă, din care n-am ţinut să fac parte, în care comitetul avu grija, salutară pentru somnul matroanei şi afacerile mici şi mari, să nu fiu pus. În schimb, din această comisiune ostilă editorilor, face parte un… oarecare editor, care pretinde, drept e, că ar fi şi scriitor în acelaşi timp. Un editor din cei mai primejdioşi, din cei mai mercantili şi mai grabnic demni de supus autorităţii societăţii. * Rămânea de realizat un întreg plan, încă nerostit, din care trebuia să iasă buna stare materială a scriitorilor, neapărat; a tuturor scriitorilor şi nu numai a câtorva. Foarte mulţi scriitori se găsesc exact în situaţia călugărilor din mânăstirile noastre, cari bine întrebuinţaţi, ca nişte muncitori legaţi unei discipline spirituale, aplicată cu energie şi bună înţelegere, ar fi utili şi publicului şi lor însuşi. Viaţa unui scriitor român, care n-a atins încă vârsta pleşuvă, e uneori o tragedie, alte ori o umilinţă şi alte ori e lene trivială. Sufletul mai al tuturor din ei nu cunoaşte nici o frumuseţe morală, sunt sărace, fără strălucirea unui ideal sau a speranţei. Unii au exagerat de dezvoltat în ei cinismul oamenilor vulgari – şi cu revolta sau scârba ce-o simţi vine şi multă milă pentru atâtea tinere puteri necultivate de nimeni, lăsate-n sufletul lor şi-n odaia lor, singuri cu mizeria şi întunericul. Sunt o sumedenie de lucrări de scris, pe cari literatura noastră nu se poate lăuda că le are cel puţin schiţate, lucrări indispensabile culturii cu neputinţă de realizat de către un singur om şi repede făcute de mai mulţi laolaltă. * Dar Societatea… doarme şi va dormi această societate atâta timp cât vor sta la cârma ei oamenii cari au făcut-o, pentru dânşii, prea slabi ca să o împingă înainte şi prea vanitoşi ca să înţeleagă că datoria lor este să piară şi să dea voie unei adunări generale să aleagă un comitet activ. * În schimb, înspăimântat că se pretinde prea mult de la dânsul, când i se cere să lucreze, comitetul se pregăteşte să ia cea mai neaşteptată măsură ce se poate din partea unei societăţi. Comitetul doreşte ca la deschiderea Parlamentului să ceară desfiinţarea societăţii… * Înţeleg ca d. preşedinte să sufere de-o boală care-l leneveşte şi încă doi-trei membrii ai comitetului, duruţi de beteşuguri deosebite, să caute într-o sinucidere leacul laşităţii. Dar societatea n-are legături atât de directe cu mădularele lor încât să cadă în robia unui rinichi sau a unei prostate. * Vai orgoliul spiritelor sărace! În sufletul său preşedintele îşi va fi zis pe sârbeşte, de sigur: L’Etat c’est Moi. Societatea e d-sa; şi când d-sa nu mai este, nici societatea n-are d e ce mai fi, nu este-aşa?

T. Arghezi

 

 

CLIO

Mihai Gabriel Popescu

 

Ştefan cel mare

(1457-1504)

 

 

Secolul al XV-lea a fost marcat prin evenimente deosebite pentru istoria europeană, în general, şi a Ţărilor Române, în special. * În anul 1453 cade Constantinopolul sub loviturile turcilor, şi cu el Imperiul Bizantin. * De asemenea, ia sfârşit Războiul anglo-francez de 100 de ani, iar peste trei ani, principele român Iancu de Hunedoara înfrânge, la Belgrad, pe invadatorii otomani. * În această perioadă, istoria Ţărilor Române este dominată de personalitatea a trei voievozi: Iancu, din familia lui Voicu Românul din Haţeg; Vlad Ţepeş, nepotul lui Mircea cel Bătrân şi Ştefan, care pentru faptele lui va fi numit cel Mare. Dacă primii doi au apărat, în timpul scurt cât au condus destinele Ţărilor Române, creştinătatea, Ştefan al Moldovei a fost pavăza, zidul de care s-au izbit duşmanii timp de aproape o jumătate de secol. * Am putea spune că prin Moldova condusă de Ştefan, Imperiul Bizantin îşi continuă existenţa în această parte a Europei, timp în care se vor dezvolta istoriografia, arhitectura, miniaturistica, construcţiile, comerţul, meşteşugurile, diplomaţia etc. * După omorârea tatălui său (1451) de către Petru Aron, tânărul prinţ Ştefan petrece o perioadă la Curtea lui Iancu de Hunedoara, în compania vărului său Vlad (Ţepeş), iar după ce acesta va deveni domn al Ţării Româneşti (1456) îl însoţeşte la Târgovişte de unde, în primăvara anului 1457, cu ostaşii daţi de Ţepeş învinge în luptele de la Doljeşti şi Obric oastea lui Aron (aprilie 1457). Este „uns” ca domn de Mitropolitul Teoctist şi confirmat pe Câmpia Direptăţii de toţi reprezentanţii Ţării. * Coincidenţa face ca la a 500-a comemorare Întâiul stătător al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul, să poarte tot numele de Teoctist. * Ştefan s-a dovedit a fi bun organizator al Ţării, strateg şi diplomat, luptător pentru ordine internă, pentru dezvoltarea economică a ţării şi crearea unui larg front antiotoman. * În sistemul său de apărare a inclus concepţia frontului popular, a reorganizării Oastei Mari a fortificaţiilor de la Suceava, Cetatea Neamţului, Roman, Hotin, Soroca, Cetatea Albă, Chilia. * Purtând peste 36 de lupte, a câştigat 34, două pierzându-le fără ca aceasta să-l descurajeze. * La Vaslui, în ziua de 10 ianuarie, 1475 obţine o victorie strălucitoare, aducându-i laude din partea Apusului şi a Papei Sixt al IV-lea ce-l numeşte „Atlet al lui Hristos”. * Ca bun creştin Ştefan s-a remarcat prin ridicarea, repararea, înzestrarea unui mare număr de biserici şi mănăstiri. Se zice că după fiecare luptă ridica un lăcaş de cult ortodox. Mănăstirea Putna, necropolă domnească, ctitorie a sa, a fost construită în numai trei ani (1466-1469); apoi pe întreg teritoriul Moldovei se găsesc biserici, mănăstiri ale Marelui Voievod care în cei 47 de ani de domnie a ridic at sau a reparat, 44 de biserici sau mănăstiri. * Printre bijuteriile monahale sunt şi bisericile mănăstirilor: Nemţ, Voroneţ, Tazlău, Dubrovăţ; bisericile: Pătrăuţi, Bădăuţi, Vaslui, Suceava, Hârlău, Borzeşti, Dorohoi, Războieni, Piatra-Neamţ, Tazlău, Reuseni. * Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat trecându-l în rândul Sfinţilor iar poporul român, creştinătatea, îi omagiază personalitatea la împlinirea a cinci secole de la trecerea sa în eternitate. Pentru noi, Ştefan rămâne aşa cum poporul l-a imortalizat: * Ştefan, Ştefan domn cel Mare / Seamăn pe lume nu are, / Decât numai mândrul Soare.

 

 

 

 

REVISTA REVISTELOR

 

O revistă nouă

 

A apărut în aprilie, la Câmpina, seria a patra a publicaţiei „Revista nouă”, fondată la 15 septembrie 1887 (la Bucureşti, însă) de către Bogdan Petriceicu Hasdeu, editată acum de Cercul literar „Geo Bogza” din Câmpina. Redacţia este alcătuită din Constantin Trandafir (director), Florin Dochia (redactor-şef), Emanoil Toma (secretar general de redacţie), Serghie Bucur, Viorel Cernica, Christian Crăciun, Ion Lilă, Lidia Nicolae, Jenica Tabacu, Gherasim Rusu Togan. * În primul număr, d-na Jenica Tabacu aduce substanţiale contribuţii monografice cu privire la vechea „Revistă nouă”, în vreme ce dl Nicolae Manolescu, într-un interviu cu (sub)titlul încurajator dar şi circumstanţial „Cam toate curentele spirituale ale omenirii au plecat din Provincie spre Capitală, şi nu invers”, face precizarea importantă pentru istoricii literari că, în 1967, a alcătuit la Ploieşti, împreună cu Ştefan Bănulescu şi Ion Bălu, un număr de probă al „Revistei noi”, care n-a fost însă aprobat de către autorităţile de resort. * În primul număr întâlnim şi o anchetă pe tema „Revista literară în provincie”, la care au răspuns d-nii Ion Beldeanu („Bucovina literară”), Tudor Cristea („Litere”), Marian Ruscu („Axioma”), Liviu Ioan Stoiciu („Viaţa românească”), Lucian Vasiliu („Dacia literară”), intervenţiile încercând să nuanţeze ideile curente despre relaţia centru-margine. Impresionante ne-au părut părut informaţiile d-lui Stoiciu despre autorii care locuiesc în provincie, domnia sa ştiind, bunăoară, că Minerva Chira trăieşte în comuna Negreni-Cluj, Marian Dopcea la Isaccea, Ion Tudor Iovian la Buhuşi, Gheorghe Izbăşescu şi C. Th. Ciobanu la Oneşti, Th. Codreanu la Huşi, iar Dumitru Ungureanu şi Tudor Cristea la Găeşti, unde scot revista „Litere”. * Parcă ne simţim mai liniştiţi! * Revista are personalitate de la primul număr, materialele fiind serioase, iar prezenţele dinafara redacţiei – de prestigiu (dl N. Manolescu prin interviul amintit, dl I. Oprişan, care afirmă într-un alt interviu credinţa în revenirea „modelului Hasdeu”, poeţii George Vulturescu şi Traian T. Coşovei, care semnează consistente grupaje de versuri). Cronica literară este susţinută de criticul Constantin Trandafir, care citeşte în primul număr, cu multă pătrundere şi sensibilitate poezia lui Emil Brumaru, iar în cel de-al doilea, pe luna mai (pe care l-am primit de curând), realizează o lectură nuanţată a volumului „Scrisori din ţara cocorilor albi”, de Sergiu Adam, apărut în seria „Poeţi români contemporani” a Editurii Eminescu.* Din numărul pe mai, unde suntem puşi la curent cu festivitatea lansării revistei, aflăm că ea are nu doar părinţi (Hasdeu şi seria veche), dar şi o „soră mai mare” – „Axioma” de la Ploieşti. * Tema de dezbatere a fost în acest al doilea număr actualitatea ficţiunii, chestiune în care Fănuş Neagu se pronunţ 9; ferm, în interviul acordat d-lui Emanoil Toma: „Când va muri ficţiunea, va muri şi lumea”. * Fără a uita să dea celor care-i „revizuiesc” opera câteva zdravene bobârnace: „Nu mă obsedează (problema revizuirii, n.n.) pe mine şi nici pe scriitorii de prestigiu şi artiştii preţuiţi ai României. Asta aparţine generaţiei tinere, generaţiei vindicative, părţii vindicative din generaţia tânără şi mai ales neîmpliniţilor şi rataţilor.” * Mde! * Lipsa de spaţiu ne împiedică să remarcăm şi alte materaie (de Nicolae Gheran, Christian Crăciun, Th. Codreanu, poemele lui Liviu Ioan Stoiciu, proza Alexandrei Târziu etc.) din această extrem de promiţătoare publicaţie cîmpineană, de care ne simţim sufleteşte aproape. * Şi căreia îi urăm viaţă lungă!

LECTOR

 

 

LITERE Revistă lunară de cultură

Redacţia:

Tudor Cristea (Director) • Mihai Stan (Redactor-şef) • Ion Anghel (secretar de redacţie) • Alexandru George, Mircea Horia Simionescu, Barbu Cioculescu, Nicolae Neagu, Mircea Constantinescu, Henri Zalis (Seniori editori) Daniela-Olguţa Iordache, Dumitru Ungureanu, Margareta Bineaţă, Victor Petrescu, Mihai Gabriel Popescu, George Coandă, Christian Crăciun, Iulian Filip – subredacţia Chişinău (Redactori colaboratori)

Andrei-Luchian Georgescu (Tehnoredactare şi procesare computerizată)

 

REVISTA "LITERE" APARE CU SPRIJINUL FINANCIAR AL CONSILIULUI JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA, PRIN CENTRUL CREAŢIEI POPULARE TÂRGOVIŞTE

 

 

În atenţia cititorilor:
Revista se vinde:


·
în Bucureşti, la librăria ORFEU a Muzeului Literaturii;
·
în Târgovişte, la librăriile Gaudeamus şi Pandora-M;
·
în judeţul Dâmboviţa, la chioşcurile ARTPRESS;

Abonamentele se fac la Librăria „Gaudeamus"

a Editurii Bibliotheca.

 

 

Redacţia Găeşti - str. 13 Decembrie, bl. A5, 0150, Dâmboviţa,

telefon 0245.713234, 0722.686856, e-mail: cristeadorel@xnet.ro

Redacţia Târgovişte - Editura Bibliotheca,

str. Nicolae Radian, bl. KB2/3, tel/fax 0245.212241, 0744.157778

e-mail: biblioth@romwest.ro • www.bibliotheca.connsoft.ro

I.S.S.N. 1582 – 0289

Tipărit PRESTO 1 SRL Târgovişte · 32 pagini Lei 5.000